Wykonanie
Dla wielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony
szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy!Moje doświadczenia odnośnie
szpinaku nie sięgają lat wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść.
Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, żelaza biorącego udział w transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek w naszym organizmie, przez co szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto
szpinak bogaty jest w witaminy C, E, K, B oraz betakaroten.
Szpinak możemy spożywać przygotowany na wiele sposobów- w postaci koktajli, jako dodatek do sałatek, farsz do naleśników i pierogów czy w połączeniu z
makaronem- na taką też kombinację otrzymacie ode mnie przepis-
makaron ze
szpinakiem i
kurczakiem. Pychota!SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:100g
fileta z piersi kurczaka40g
makaronu pełnoziarnistego spaghetti250g
szpinaku(użyłam mrożonego)1 łyżka
jogurtu naturalnegosólpieprz1 duży ząbek
czosnkuczosnek granulowany
gałka muszkatołowaliść laurowyziele angielskiePRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić
Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiegoSzpinak wrzucić na patelnię, podgrzać na małym ogniu do rozmrożeniaKiedy
szpinak będzie rozmrożony dodać
sól,
pieprz, odrobinę
gałki muszkatołowej,
czosnek granulowany oraz świeży przeciśnięty przez praskęDusić przez około 10 minut pod przykryciemDodać odcedzony
makaron oraz ugotowanego i pokrojonego w kostkę
kurczakaNa koniec dodać
jogurt naturalnySmacznego!;)