Wykonanie

Sałatki
makaronowe - koszmar do fotografowania ;) dlatego nawet nie próbowałam sprawić, żeby wyglądała jakoś wyjątkowo apetycznie. Musicie uwierzyć mi na słowo, że w smaku ta
sałatka makaronowa z
tuńczykiem jest pyszna i na imprezę nadaje się idealnie :)Swoją
drogą, proszę o oklaski dla mojej wybitnej inteligencji! Jak wiadomo najlepszym sposobem odmrażania zamrażalnika jest szturchanie go mocno drewnianą
łopatką krusząc
lód. W ten sposób fenomenalnie prosto uszkodzimy ścianę zamrażalnika, dziurawiąc ją, wypuszczając cały gaz,
olej, wprowadzając wilgoć do agregatora i zacierając go. Oklaski, kurtyna opada, mój portfel jest lżejszy o koszt nowej lodówki, którą musimy specjalnie sprowadzać z Nowego Sącza z pomocą przyjaciół, bo żaden inny sklep jej nie ma a to zabudowa, więc nie możemy kupić żadnej innej.Dziękuję, dziękuję, na listy od fanów odpowiem w najbliższym czasie. Jak już
będę mieć nową lodówkę. Bo od tygodnia jemy głównie pizzę.Składniki:250g
makaronu świderki, penne lub warkoczyki1 puszka
tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach (lub dwie, jeżeli nasza
sałatka ma być mocno rybna i sycąca)1 puszka
kukurydzy3 duże
ogórki kiszone1
czerwona cebula średniej wielkości
Sól,
pieprz3 łyżki
majonezu4 łyżki
jogurtu naturalnego (można zastosować sam
majonez, jeżeli wolimy bardziej tłusto)2 łyżeczki ostrej
musztardyKoszt: ok. 9-10złCzas wykonania: 20 minWykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, uważając, aby nie był za miękki. Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą.W miseczce mieszamy
majonez,
jogurt naturalny,
musztardę,
pieprz i
sól do smaku.
Cebulę kroimy bardzo drobniutko,
ogórka w grubsze półplasterki,
tuńczyka kruszymy w palcach odlewając płyn.
Kukurydzę odsączamy, do sałatki zużywamy ok. 3/4 puszki (dla mnie cała to trochę za dużo, wolę czuć więcej
tuńczyka :)).
Makaron oblewamy sosem, mieszamy dokładnie, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do "przegryzienia". Smacznego!