Wykonanie
Zabierając się za smażenie naleśników, nie spodziewałam się takiego finału. Miały być naleśniki pancakes posmarowane
czekoladą i obłożone
bananami (przepis tutaj) jednak po usmażeniu nieco większych naleśników postanowiłam coś z nich stworzyć i wyszło coś przypominające niewielki tort.W smaku bardzo dobre, mojemu smakoszowi bardzo smakowało, gdybym nie przypomniała mu o swojej obecności zapewne zjadł by całość, a tak zostawił mi jeden kawałek ;) dla mnie jednak za słodkie - przesadziłam z ilością
czekolady.


Na wykonanie ciasta :-2
jaja-200 ml
mleka- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia-30 g roztopionego
masła-180 g
mąki-2 łyżeczki
cukruMasa 1:-
krem czekoladowy lub NutellaMasa 2:- opakowanie 250 g
serka mascarpone-
cukier waniliowyJeśli nie posiadamy
mascarpone można zastąpić go jakimkolwiek delikatnym
serkiem śmietankowym, który należy utrzeć z łyżką
cukru pudru i
cukru waniliowego.Wykonanie:
Jaja mieszamy z
mlekiem, dodajemy
masło i suche składniki. Całość mieszamy niezbyt długo, ale dokładnie. Lejemy na środek suchej patelni około 4 łyżki ciasta.Smażymy na małym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.Po usmażeniu naleśniki przekładamy na zmianę
czekoladą i
serkiem. Warstwa
czekolady nie powinna być zbyt gruba (będzie za słodkie) chyba, ze ktoś lubi:)Można posypać
cukrem pudre m.
