Wykonanie
Przygotowując tą pyszną tartę użyłam po raz pierwszy
serka mascarpone i już podczas robienia kremu stwierdziłam, że od dziś będzie on gościł w mojej kuchni bardzo często. Jego pyszny delikatny, kremowo -
śmietankowy smak jest nie do opisania, a w połączeniu ze słodko - kwaskowatymi
malinami i kruchym
ciastem tworzy deser idealny! Mój łasuch deserem był zachwycony,
tarta zniknęła w 15 minut, został tylko niewielki kawałek (na śniadanie) o ile nie zniknie zaraz:)
Tarta jest naprawdę prosta w przygotowaniu - robiłam ją pierwszy raz i wyszła rewelacyjna, także zachęcam do jej wykonania:)
Potrzebujemy:Na spód:- 200 g
mąki- 100 g
masła- 1
jajko- 2 łyżki
cukru pudru- około 3 łyżki
wody (jeśli ciasto jest zbyt suche)Na krem:- opakowanie 250 g
serka mascarpone- 250 ml
śmietanki 30% lub 36%(schłodzonej w lodówce)
- 1 łyżka
cukru pudru (je śli ktoś lubi bardziej słodkie może da ć więcej
cukru)- 1 opakowanie
cukru waniliowego-
maliny (ja użyłam mrożonych - opakowanie 300 g)Z podanych składników na spód wyrabiamy ciasto, ugniatamy kulę i schładzamy w lodówce około 15 minut. Następnie wałkujemy, przenosimy do formy, oblepia my boki i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy (ja z powodu braku
fasoli użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego - sprawdził a się w tej roli idealnie - na ciasto kładziemy papier do pieczenia i na to obciążenie)
Ciasto pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy przez 5 minut. Po upieczeniu studzimy.Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek mieszamy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym.Małymi partiami dodajemy ubitą
śmietanę do
serka ciągle mieszając, tworząc jednolitą kremową masę (trwa to tylko chwilę).Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy
malinami. Schładzamy w lodówce i po godzinie można już kroić (można spróbowa ć zapewne zaraz po nałożeniu masy, ale proponuję oprzeć się pokusie i wytrzymać cho ciaż godzinkę:)