Wykonanie
Sernik robię bardzo sporadycznie, żeby nie powiedzieć że prawie wcale. Ale jakoś tak ostatnio mnie naszło i jest.... sernik z
ricotty.ciasto:200g
mąki100g
masła2 łyżki
mleka1
jajko3-4 łyżki drobnego
cukru z
waniliąmasa serowa:500g
serka ricotta2
jajka3-4 łyżki drobnego
cukru z
waniliąborówki:1,5 szklanki
borówek amerykańskich2 łyżki
cukru1 łyżka
wodyCiasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować wyłożyć na foremkę, ponakłuwać widelcem i upiec na złoto (ok 20 minut).
Serek rozmieszać z
cukrem, wbić
jajka i lekko ubić. Wyłożyć na upieczony spód.
Borówki wrzucić do rondelka, dodać
cukier i
wodę i zrobić
marmoladkę, ale żeby zostały
owoce. Wyłożyć na wierzch sernika, lekko przemieszać patyczkiem z masą
serową. Wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 180 stopni.Zamiast
borówek mogą być
jagody czy
maliny, efekt będzie równie dobry, przetestowałam :)