Wykonanie
Składniki :250 g
mąki orkiszowej jasnej1/2 szklanki
cukru trzcinowego3
jajka3 łyżki gorącej
wody8 łyżek
mleka50 g
masła1 łyżeczka
sodydodatkowo 2 łyżki
cukruOkoło 750 ml
borówek amerykańskich
Żółtka oddzielamy od
białek. Do
żółtek dodajemy gorącą
wodę i miksujemy . Następnie wsypujemy
cukier i ucieramy na gładką masę.
Mąkę mieszamy z
sodą i wsypujemy do utartych
żółtek. Miksujemy, dodajemy
mleko i rozpuszczone, przestudzone
masło.Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 ºC przez 15 minut.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy szczyptę
sody.I mieszamy z
borówkami. Wykładamy na podpieczone ciasto. Zapiekamy ponownie w temp. 150 ºC przez 20 minut.