Wykonanie
Przedstawiam przepis na bezglutenowe
ciasteczka kukurydziane. Nie jest to łatwe zadanie.
Mąka kukurydziana nie jest tak wdzięczna jak
mąka pszenna, źle się zagniata, kruszy, pęka, ale czego nie
zrobi się dla dziecka.Z podanego przepisu wychodzi około 3 blach
ciasteczek. Najtwardsze są te z pierwszego rozwałkowania, następne
ciasteczka rozwałkowywane ze skrawków są niestety coraz bardziej kruche, a po upieczeniu też bardzo się kruszą.Niemniej jednak to są bardzo smaczne
ciasteczka, z minimalną ilością
cukru, aby nasze bezglutenowe pociechy nie były tak całkiem pozbawione
słodyczy.Składniki:270 g
mąki kukurydzianej (z firmy Melvit)20 g
skrobi ziemniaczanej1/3 szklanki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej25 g miękkiego
masła1/3 szklanki
mleka1
jajkoWykonanie:1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki.
2. Następnie dodajemy
jajko,
masło i stopniowo
mleka. Mieszamy i patrzymy ile
mleka wchłonie
mąka. Jeżeli ciasto wydaje się za suche i kruche, trzeba dolać znów odrobinę
mleka.
3. Przekładamy ciasto na blat i staramy się je dobrze zagnieść, choć nie jest to łatwe. Jeżeli jest już zagniecione, zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
4. Po godzinie odcinamy 1/3 ciasta, pozostałość chowamy do lodówki. Odciętą cześć staramy się rozwałkować na dobrze oprószonym
mąką kukurydzianą blacie. Trudne zadanie. Ciasto przykleja się do wałka, rwie, ale trzeba być wytrwałym i się nie poddawać. Rozwałkowujemy na około 2 mm i wykrawamy foremką
ciasteczka. Podobnie działamy z pozostałą częścią z lodówki. Gdybyśmy zostawili całe ciasto na
stole, wtedy za bardzo by zmiękło i byłoby jeszcze trudniej je rozwałkować. Dlatego podczas pracy z jedną częścią ciasta, pozostałe muszą czekać w lodówce.
5. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem i 170 stopni bez termoobiegu i wkładamy obie blachy na raz do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
6. I gotowe.