ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka kukurydziane (bezglutenowe)

Ciasteczka kukurydziane (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na bezglutenowe ciasteczka kukurydziane. Nie jest to łatwe zadanie. Mąka kukurydziana nie jest tak wdzięczna jak mąka pszenna, źle się zagniata, kruszy, pęka, ale czego nie zrobi się dla dziecka.
Z podanego przepisu wychodzi około 3 blach ciasteczek. Najtwardsze są te z pierwszego rozwałkowania, następne ciasteczka rozwałkowywane ze skrawków są niestety coraz bardziej kruche, a po upieczeniu też bardzo się kruszą.
Niemniej jednak to są bardzo smaczne ciasteczka, z minimalną ilością cukru, aby nasze bezglutenowe pociechy nie były tak całkiem pozbawione słodyczy.
Składniki:
270 g mąki kukurydzianej (z firmy Melvit)
20 g skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g miękkiego masła
1/3 szklanki mleka
1 jajko
Wykonanie:
1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki.
2. Następnie dodajemy jajko, masło i stopniowo mleka. Mieszamy i patrzymy ile mleka wchłonie mąka. Jeżeli ciasto wydaje się za suche i kruche, trzeba dolać znów odrobinę mleka.
3. Przekładamy ciasto na blat i staramy się je dobrze zagnieść, choć nie jest to łatwe. Jeżeli jest już zagniecione, zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
4. Po godzinie odcinamy 1/3 ciasta, pozostałość chowamy do lodówki. Odciętą cześć staramy się rozwałkować na dobrze oprószonym mąką kukurydzianą blacie. Trudne zadanie. Ciasto przykleja się do wałka, rwie, ale trzeba być wytrwałym i się nie poddawać. Rozwałkowujemy na około 2 mm i wykrawamy foremką ciasteczka. Podobnie działamy z pozostałą częścią z lodówki. Gdybyśmy zostawili całe ciasto na stole, wtedy za bardzo by zmiękło i byłoby jeszcze trudniej je rozwałkować. Dlatego podczas pracy z jedną częścią ciasta, pozostałe muszą czekać w lodówce.
5. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem i 170 stopni bez termoobiegu i wkładamy obie blachy na raz do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
6. I gotowe.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/06/ciasteczka-kukurydziane-bezglutenowe.html