Wykonanie
Dawno nie było muszelek. W przedświątecznym zabieganiu i wiecznym niedoczasie to idealne rozwiązanie na obiad.muszle
pierś kurczakapuszka
pomidorów krojonych3 łyżki
śmietany 12%garść czarnych
oliwekząbek
czosnkuświeża
bazyliakulka
mozzarellisól,
pieprzoliwaPierś kurczaka posolić, usmażyć lub zgrillować. Kiedy lekko przestygnie porwać wzdłuż włókien. W rondelku rozgrzać łyżkę
oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę
czosnek, dodać
pomidory,
śmietanę i chwilę razem podgrzewać. Kiedy lekko sos się zredukuje dodać pokrojone
oliwki i
bazylię, a na koniec wymieszać z
kurczakiem i dodać porwaną na kawałki
mozzarellę. Muszle ugotować w osolonej wodzie na półtwardo - ok 8 minut. Nałożyć farsz do muszelek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.