ßßß Cookit - przepis na Risotto z gruszką i gorgonzolą

Risotto z gruszką i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu Prezydentowa zaproponowała wspólne gotowanie. Do grupy dołączyła też Pyza i razem, czyli każda we własnej kuchni, gotowałyśmy risotto wg przepisu Kasi. Mąż zachwycony, dziecko też wcinało, czyli ogólnie eksperyment udany. Czekam na następne wyzwanie.
1,5 szklanki ryżu arborio
2 gruszki
200g sera gorgonzola
kieliszek białego wina
3 łodygi selera naciowego
750ml bulionu warzywnego
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki masła
Ja dodałam jeszcze orzechy włoskie i kawałek pora.
Na 1 łyżce masła należy poddusić gruszkę pokrojoną na nie za wielkie kawałki - razem ze skórką. Na drugiej łyżce masła należy poddusić drobno pokrojoną cebulkę, selera pokrojonego w centymetrowe kawałki, pora pokrojonego w półplasterki i drobno pokrojoną gruszkę, tym razem bez skórki. Jak to się ładnie poddusi, wsypujemy suchy ryż, chwilę podsmażamy i zalewamy winem. Mieszamy aż wino odparuje, a następnie zalewamy bulionem - porcjami, ryż wypije, to wlewamy następną porcję. Kiedy ryż już będzie miękki, dodajemy podsmażoną wcześniej gruszkę i pokrojony na kawałki ser gorgonzola. Całość mieszamy, wykładamy, posypujemy uprażonymi orzechami i dekorujemy gruszką, popijamy białym winem.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/08/risotto-z-gruszka-i-gorgonzola.html