Naszło mnie znowu na wypieki chlebowo-bułkowe.Tym razem są to zawijane ślimaczki z oliwkami i suszonymi pomidorami.Co potrzeba:250 g mąki pszennejpół łyżeczki soli10g drożdży100 ml ciepłej wody2-3 łyżki oliwyząbek czosnku125g oliwek i suszonych pomidorówJak robimy:Mąkę mieszamy z solą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do mąki, a następnie resztę wody. Zagniatamy. Dodajemy łyżkę oliwy. Zagniatamy 5-6 minut, ostawiamy do wyrośnięcia na pół godzinki. Robimy farsz - drobno siekamy oliwki i pomidorki, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, trochę oliwy i ew zioła (ja nie dawałam bo moje pomidory już ziołowe).Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy.Rozkładamy równomiernie nadzienie i zawijamy w ścisły rulon.Kroimy na równe 2-3 centymetrowe kawałki.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dajemy im podrosnąć z 10 minut.Smarujemy pozostałą oliwą i wstawiamy na 20-25 min do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika.Mniam