Wykonanie
ostatnio zamiast bawić się w piekarza, wolałam zaufać profesjonalistom :) jakoś nie miałam motywacji i poniekąd czasu na wypieki. ale przyszła i motywacja i nagle czas się znalazł :) dowiedziałam się o zabawie "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita" . na pierwszy ognień poszedł chlebek z
oliwkami. dawno ,dawno temu kupowałam podobny w małym osiedlowym spożywczaku. pyszny, miękki z chrupiąca skórką i oczywiście
oliwkami z lekką nutka
czosnku :) pychota. musiałam jednak wykombinować po swojemu i zamiast pokroić
oliwki i wrzucić w ciasto, zrobiłam pastę i posmarowałam rozwałkowane ciasto. i to była dobra kombinacja ;)składniki :chlebek :2 i 1/2 szklanki
mąki pszennejopakowanie suchych
drożdżyłyżeczka
soliłyżeczka
cukru3 łyżki
oliwy z oliwek1/2 szklanki letniej
wody2. pasta / pesto ;) - wszystkie składniki ucieram na gładka masę w blenderzeduży ząbek
czosnkuok 100 g
oliwek ( ja użyłam dużych zielonych z
migdałami)1 łyżka
oliwy z oliwek ze składników na chlebek wyrabiamy ciasto. nie ma w tym większej filozofii, ja wrzucam wszystko do miski i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto odchodzące od ręki. jeśli mimo wyrabiania ciasto dalej się klei można dosypać ciut
mąki. wyrobione ciasto przekładam do wysmarowanej
oliwa miski i zostawiam do podwojenia objętości. gdy urośnie , rozwałkowuje , smaruje pasta i zawijam w rulon, składam rulon na pół i wkładam do foremki ( mała keksówka). zostawiam jeszcze na ok 30 min w ciepłym miejscu aż ponownie urośnie. przed włożeniem do piekarnika wierzch spryskuję
wodą ( podobno wtedy skórka jest bardziej chrupiąca). piekę w temp 170-180 stopni ok 30 min na rumiano .