Wczoraj jeszcze w nocy się zmobilizowałam i zrobiłam marynowane bakłażany i cukinię do słoików. Skończyłam dobrze po 1 w nocy ale warto było. Potem wystarczy tylko otworzyć słoik, ugotować makaron, skropić oliwą i obiad gotowy, albo dorzucić suszone pomidory i kuleczki mozzarelli i gotowa przystawka... możliwości jest sporo.2 bakłażany1 cukinia8-10 ząbków czosnku2 szkl. wody100 ml octu z wina czerwonegooliwatymianek/bazyliasólBakłażany i cukinię smarujemy oliwą/olejem i smażymy najlepiej na patelni grillowej. Odsączamy na ręczniku papierowym.Układamy ścisło w słoiku przekładając czosnkiem i przesypując tymiankiem lub jak ktoś woli bazylią. Zagotowujemy wodę, zdejmujemy z ognia, dolewamy ocet, solimy i zalewamy bakłażany. Zakręcamy, przechowujemy w chłodnym miejscu 2-3 miesiące.