Skladniki:1 glowka kapusty bialej2 szkl.ryzu1kg miesa mielonego2 cebule5 lyzek masla1 lyzka maki100ml smietany200ml przecieru pomidorowegoprzyprawa do golabkowpieprz,solkucharek smak wiosny i lataslodka paprykamagichilli (nie koniecznie)kapuste obkroic na koncowce i wydrazyc srodek.obgotowac i wyciagnac pojedynczo sparzone liscie.ryz ugotowac i dodac do miesa mielonego.cebule obrac i pokroic w kostke zeszklic na 2 lyzkach masla i dodac do miesa.doprawiamy przyprawa do golabkow,pieprz,sola,kucharek smak wiosny i lata,slodka papryka,magi ,chilli.wedle swojego smaku.ostygniete liscie kapusty nadziewamy farszem i zawijamy.brytwanke wykladamy lisciami kapusty i na nie wykladamy zawiniete golabki.(liscie sa po to zeby golabki sie nie przypalily)podlewamy sosem:3 lyzki masla+maka+smietana+przecier pom.+sol+pieprz zmiksowac blenderem na gladka masedusimy az golabki zmiekkna (trzeba sprawdzac)podajemy z ziemniakami jak rowniez mozna jesc same ;)