Wykonanie
skladniki 1kg.pomidorow koktailowyh 8 zabkow
czosnku 2-4 lyzeczki
chili w proszku (mozna zastapic swieza) 2 lyzeczki
imbiru w proszku (mozna zastapic swiezym) 2-4 lyzeczki slodkiej
papryki 250ml
octu jablkowego 2 lyzeczki
kolendry 2 lyzeczki
gorczycy 1 szkl.
cukru brazowego (
moze byc tez bialy) 150g
przecieru pomidorowego
czosnek obrac,
chilli,
imbir(rowniez jesli jest swiezy) zmiksowac na miazge za pomoca blendera.po czym dodac umyte
pomidorki i zmiksowac ponownie na gladka mase.przelac do garnka,dodac
ocet,
cukieri przyprawy.(nie przejmujcie sie kolorem jaki wam wyszedl po zmiksowaniu ;) bedzie ladniejszy na koniec )doprowadzic do wrzenie,zmiejszyc gaz i gotowac przez ok. 1.5 godz.co jakis czas mieszajac az uzyskamy konsystencje
konfitury.pod koniec gotowania jak
zrobi sie dosc geste ale nie calkiem geste wlewamy
przecier pomidorowy i
slodka papryke i gotujemy jeszcze przez 10 min mieszajac.przekladamy do sloiczkow gorace i pasteryzujemy 15 min.z podanej ilosci wyszlo mi 5 malych sloiczkow po musztardzie. jezeli ktos lubi bardziej ostry smak polecam dodac swierze
papryczki chilli, ich ilosc zalezy od waszego smaku i gustu. ja osobiscie nie
moge jesc ostrych potraw wiec zastapilam je
przyprawa i dodalam na tyle zeby mi smakowalo ;)swietnie nadaje sie do kanapek na sniadanie lub tez jako dodatek do
makaronu .

ŻYCZĘ SMACZNEGO