Wykonanie
przepis znaleziony Tuja oczywiscie za drugim razem zmienilamskladniki:600 g
mąki pszennej300 ml
wody + 20 ml do
drożdży1 łyżeczka
soli100 g roztopionego
masła1,5 łyżeczka
cukru30 g
drożdży świeżych
jajko do smarowaniadodatkowo:
ser (plasterki albo starty)
wędlina,
kielbasa,
parowkiserek topionyogórkipomidorypaprykaszczypiorek(to co lubicie)
Drożdże roztapiamy z
wodą i
cukrem. Odstawiamy na 5 minut.
Potem mieszamy z
mąką i resztą
wody,
solą i roztopionym
masłem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Wkładamy do miski na 1 h, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (u mnie 4). Rozwa łkowac na prostokąt. Układam nasz farsz. Zwijamy a brzegi podwijam pod spód. Odstawiamy na 40 minut, by wyrosło. Wyrośnięte smarujem rozkłóconym
jajkiem, a
potem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy, aż będzie rumiane (ok. 20–25 minut). Podajemy na ciepło lub zimno nadaje sie swietnie do mrozenia ;) wystarczy wyciagnac
dzien wczesniej.Jest tak pyszne ze nie mozna przestac jesc ;)