Wykonanie
SKŁADNIKI:1 kg.dyni,3
kostki rosołowe( po jednej: z
kury,wołowej,wegetariańskiej),2
cebule,3
serki topione trójkąciki bez smakowe,5 łyżek
jogurtu naturalnego lub
Śmietany,
pieprz,
sól,
bazylia,(sucha i zerwanych kilka listków z krzaczka)
Zioła prowensalskie,
oregano,(suche i zerwanych kilka listków z krzaczka)4 łyżki
maki,
magi,
kostki rosołowe rozpuszczam w 2,5 l gorącej
wody.przelewam do garnka..
cebule kroje w Kostkę,nie musi być drobna i podsmażam chwile na
maśle..wrzucam do rosołu pokrojona w Kostkę
dynie obrana ze skóry,(może być również mrożona jeśli ktoś ma) i
cebule,gotuje aż
dynia zmięknie..w
miedzy czasie odlewam do kubeczka trochę gotującej się zupki,dodaje do niej
make,
jogurt,
serki topione,mieszam,i rozdrabniam blenderem na puszystą i jednolita masę. .gdy
dynia jest w Miarę miękka,zestawiam z gazu garnek i przecieram
dynie blenderem na mus..przyprawiam krem suchymi
Ziołami Bazylą,
Ziołami prowansalskimi,
oregano,
sola,
pieprzem,
magi.i podgotować ok 15 min. .ściągnać ponownie z gazu,ciągle mieszając blenderem wlewam przygotowaną masę
jogurtowo-mączną z
serkami topionymi,przecieram tak długo aż będzie jednolity krem. .siekam na drobno swieża
bazylie i
oregano,dodaje do kremu. .można podawać sam krem lub tez z grzankami lub ziemniaczkami.