Wykonanie
SKŁADNIKI:1.5 kg
kapusty kiszonej0.5 kg
boczku wędzonegokminek mielony
ziemniaki2
cebule2 ząbki
czosnku2
kostki rosołowezioła prowansalskiesólpieprzmagiziele angielskiepieprz w ziarenkach
liść laurowy1 kg
kapusty opłukać i odsączyć z
wody,pokroić.0.5 kg
kapusty tylko pokroić (nie płukać,wtedy uzyskamy bardziej kwaskowy smak).
boczek i
cebulę pokroić w kostkę,
boczek wrzucić na patelnie i podsmażyć ok 7 min(jeśli puści za dużo
soków odlać je z patelni do
kapusty),dodać
cebulę i smażyć razem aż
cebulka się zarumieni.
ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry lub kostkę (kto jak lubi) zalać
wodą i gotować 10-15 min (nie rozgotować za bardzo).
kapustę włożyć do dużego garnka,dodajemy
cebulę i
boczek,i mieszamy.dusimy aż
kapusta puści
soki i zmięknie.dodajemy roztarty
czosnek i
kminek. w dzbanku rozpuszczamy
bulion w ok 1 1/2 litra
wody.
kapustę zalewamy
bulionem i gotujemy 15min.doprawiamy
pieprzem,
solą,
magi,
liściem laurowym,
ziołami prowansalskimi,ziarnami
pieprzu i
zielem angielskim.dodajemy gotowe
ziemniaki.i gotowe.