Wykonanie
Kolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam się w efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem.

Były już muffiny z komosą
ryżową i
masłem orzechowym, więc teraz
pora na naszą starą, dobrą
kaszę jaglaną. O jej zaletach można było już poczytać przy okazji przepisu na
pudding czekoladowy, jednak warto wspomnieć, że to zdecydowana królowa pod względem korzystnego wpływu na organizm i zawartości dobroczynnych składników. Babeczki z jej użyciem pojawiły się w mojej kuchni po raz pierwszy i zapewne nie ostatni, bo zrobiły prawdziwą furorę. Mają bardzo ciekawą i przyjemną konsystencję- z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku mięciutkie i puszyste. Dorzucając do tego
słodycz banana i aromat
migdałów można się wprost rozpłynąć.

Co się tyczy przygotowania- początkowo miałam spore obawy odnośnie ciasta, że będzie za rzadkie, że się nie upiecze- słowem, że to będzie jedna wielka klapa. Jeśli Wam też przyjdzie do głowy taka myśl to zapewniam, że to niepotrzebne zmartwienie. Fakt faktem- muffinki muszą zostać wystudzone przed zjedzeniem, bo po upieczeniu są bardzo delikatne, ale raczej nikt nie jest tak dużym łasuchem, żeby rzucać się na wypieki prosto z piekarnika- zapewniam, że w tym przypadku zdecydowanie opłaca się poczekać.Z podanej ilości składników otrzymacie osiem pysznych muffinek. Jedna to zaledwie 85,5kcal w tym 2,7g
białka, 3,1g tłuszczu, 12,4g węglowodanów oraz 1,7g błonnika .

SKŁADNIKI:80g
kaszy jaglanej- przed ugotowaniem165g
banana obranego ze skórki30g
mąki migdałowej Fresano(do nabycia tutaj)7g
migdałów5g
płatków migdałowychcynamonimbirłyżeczka
proszku do pieczeniaPRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia
wody i przestudzićW większym naczyniu zblendować
kaszę z
bananem,
mąką migdałową oraz
cynamonem,
imbirem i
proszkiem do pieczeniaMasę przełożyć do foremek- najlepiej silikonowych, a następnie udekorować
migdałami i
płatkamiPiec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPo upieczeniu muffinki pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdyż są bardzo miękkie


