Wykonanie



Kolejny przepis na święta -
razowe pierogi ze
śliwkami. Nie są typowe, pod względem sklejania raczej przypominają włoskie ravioli. Nie mam wprawy w lepieniu pierogów, dlatego robię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych odstępach nakładamy farsz, po czym przykrywamy drugą połową, ugniatamy i wycinamy kółka lub kroimy nożem na kwadraty. Każdy ma swoją technikę, ale najważniejsze żeby smakowało i wyglądało ;)Składniki (40 sztuk):2,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)1 szklanka ciepłej
wodyFarsz i sos300 g
śliwek bez pestek (użyłam mrożonych)1/3 szklanki
wody3 łyżki
płatków migdałowych lub pokruszonych
migdałów bez skórek2 czubate łyżki
miodu2 łyżeczki
cynamonu0,5 cm startego
imbiru1.
Mąkę zagnieć z
wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę
mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów.
Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.2. Przygotuj farsz i sos -
śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej
wodą. Poduś kilka minut, następnie dodaj
miód,
imbir,
migdały i
cynamon. Zamieszaj, po czym przecedź
śliwki (powstałego płynu nie wylewaj!).3. Płyn, który wypłynął ze
śliwek podgrzej na małym ogniu, aż uzyska konsystencję sosu.4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj cienko (żeby się nie kleiło, podsyp wałek i blat niewielką ilością
mąki). Wycinaj kółka - moje miały średnicę 5,5 cm. Na jedno kółko kładź farsz, następnie przykrywaj drugim i sklejaj boki.5. Wrzucaj po kilka sztuk pierogów na wrzącą
wodę z łyżką
oleju. Wyjmuj łyżką cedzakową pook. 30 sekundach od wypłynięcia na wierzch.6. Gotowe pierogi polej sosem, ewentualnie posyp
cynamonem lub
płatkami migdałów.Energia (10 sztuk)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik433 kcal14 g6 , 2 g77 , 7 g10 , 5 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)21 , 7 %28 %8 , 9 %28 , 8 %42 %
