Wykonanie
Lubię zjeść dobrego
owoca. Może na obiad?Pierogi iście nie ograniczają w swojej formie, można tam wiele wykombinować.Klimat baru
mlecznego jest bardzo pociągający, jarskie jadło,i do tego własnego wyrobu - proste.Zróbmy sobie pierogi, z nutką lata. Pełnoziarniście, choć
śliwki jeszcze z zamrażarki. Ale jednak słodkie jak letnie dni.


Składniki (na 2 porcje czyli około 18 pierogów):Ciasto:1 szklanka
mąki pełnoziarnistej0,5 szklanki ciepłej
wodyNadzienie:2 łyżki
miodupół łyżeczki
imbiru mielonegoopakowanie
śliwek (mrożone) 450 gZ
mąki i
wody zagnieć ciasto,
owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozmroź
śliwki i pokrój je w kostkę. W garnku pogrzej
miód oraz
imbir, dodaj pokrojone
śliwki i gotuj ok. 15 minut. Odcedź
śliwki, a sos odłóż na później.Ciasto rozwałkuj i wykrawaj krążki. Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj jak pierogi. Wrzuć na gotującą się, posoloną
wodę. Polej sosem.

Wartość Kaloryczna 475 kcal (1 porcja czyli 9 pierogów)
Białko 9,9 gWęglowodany 100 , 5 gTłuszcz 2 , 2 g