ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze Śliwkami

Pierogi ze Śliwkami

nazwa

Wykonanie

Lubię zjeść dobrego owoca. Może na obiad?
Pierogi iście nie ograniczają w swojej formie, można tam wiele wykombinować.Klimat baru mlecznego jest bardzo pociągający, jarskie jadło,i do tego własnego wyrobu - proste.
Zróbmy sobie pierogi, z nutką lata. Pełnoziarniście, choć śliwki jeszcze z zamrażarki. Ale jednak słodkie jak letnie dni.
Składniki (na 2 porcje czyli około 18 pierogów):
Ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
2 łyżki miodu
pół łyżeczki imbiru mielonego
opakowanie śliwek (mrożone) 450 g
Z mąki i wody zagnieć ciasto, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozmroź śliwki i pokrój je w kostkę. W garnku pogrzej miód oraz imbir, dodaj pokrojone śliwki i gotuj ok. 15 minut. Odcedź śliwki, a sos odłóż na później.
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj krążki. Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj jak pierogi. Wrzuć na gotującą się, posoloną wodę. Polej sosem.
Wartość Kaloryczna 475 kcal (1 porcja czyli 9 pierogów)
Białko 9,9 g
Węglowodany 100 , 5 g
Tłuszcz 2 , 2 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2012/04/pierogi-ze-sliwkami.html