Wykonanie
Nie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych
kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i uniwersalna- czego chcieć więcej?
Kasza jaglana stopniowo zaczyna wracać do łask, jednak wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A jest ona prawdziwym żywieniowym dobrodziejstwem! Zawiera niewiele
skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego
białka i węglowodanów złożonych, dzięki
czemu stanowi doskonałe źródło energii na długi czas. Spośród innych
kasz wyróżnia ją najwyższa zawartość witamin B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Jest też zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu.Jak chyba każda potrawa,
kasza jaglana ma zarówno swoich wielbicieli i przeciwników. Ja ją uwielbiam i zawsze dziwię się osobom narzekającym na jej konsystencję czy też zapach. Jestem przekonana, że Ci, którzy się skarżą po prostu nie
mieli okazji spróbować jaglanki przyrządzonej we właściwy sposób, przez co błędnie utrzymują, że jest niesmaczna.Co się tyczy przygotowania- ze względu na oryginalny smak możemy sięgać po
kaszę jaglaną zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, tak więc świetnie sprawdzi się w kremowej zupie marchewkowej, ale też jako pyszne nadzienie do zapiekanych
gruszek . Bliższe mojemu
sercu zdecydowanie są jej słodkie aranżacje stąd pomysł na dzisiejszy
pudding.Standardowo- przyrządzenie tej potrawy
mieści się na poziomie zagotowania
wody na
herbatę, a mimo to może ona zachwycić. Połączenie
twarogu,
banana,
orzechów brazylijskich od firmy Fresano(do nabycia tutaj) z
kaszą to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Nie zapominając o obłędnym
czekoladowym smaku, za który odpowiada ekologiczne
kakao(do nabycia tutaj).Taki posiłek to idealna propozycja na śniadanie, które dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych w przepysznej oprawie. Porcja zawiera 447kcal w tym 28g
białka, 10g tłuszczu oraz 64g węglowodanów .
SKŁADNIKI:40g
kaszy jaglanej- przed ugotowaniem70g obranego ze skórki
banana10g
kakao10g
orzechów brazylijskich100g
twarogu chudego10g
mioducynamon10g
żurawiny suszonej do dekoracji
wiórki kokosowe do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i przestudzićW większym naczyniu zblendować wystudzoną
kaszę z pozostałymi składnikami na gładki musPosypać pokrojoną
suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymiPrzy podanej ilości
kakao,
pudding wychodzi naprawdę mocno
czekoladowy, a co za tym idzie- dla niektórych może okazać się mało słodki. W takim wypadku wystarczy zwiększyć ilość
miodu lub też odjąć
kakao. Smacznego!