Wykonanie
Aromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast,
ciasteczek,
herbaty,
kawy, a nawet
mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek...
CYNAMON, bo oczywiście to on jest bohaterem dzisiejszego wpisu, to bez wątpienia
przyprawa, z którą warto się zaprzyjaźnić z wielu względów.
Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po
maśle orzechowym. Zaczęło się niewinnie i zapewne tradycyjnie bo od babcinej szarlotki. Do tej
pory uważam połączenie
cynamonu i
jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet
kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez
cynamonu!Dodawanie do potraw tej
korzennej przyprawy to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulację poziomu
cukru we
krwi. Ponadto to doskonały sprzymierzeniec wszystkich odchudzających się- usprawnia trawienie i oczyszcza organizm pomagając w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów.
To by było na tyle teorii- teraz praktyka. Co dziś? Mój prywatny,
cynamonowy raj, czyli
jabłka z
cynamonem,
cynamonowe i niezwykle puszyste omleciki oraz delikatny
jogurt naturalny. Z pozoru- nic niezwykłego. No właśnie, z pozoru, bo jest tu jeden dość specyficzny składnik, mianowicie eko
mąka sojowa firmy Fresano(do nabycia tutaj). W mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę
miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż
jabłka w połączeniu z
cynamonem są wystarczająco słodkie.Cały torcik to 377kcal w tym 40,3g
białka, 12g tłuszczu i 24,4g węglowodanów . Jest on bardzo sycący, więc gwarantuję, że po takiej porcji nie będziecie myśleli o kolejnym posiłku przez dobre kilka godzin.
SKŁADNIKI:40g
mąki sojowej1 całe
jajko2
białkacynamonpół łyżeczki
proszku do pieczeniawoda100g
jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych150g
jogurtu naturalnego 0% tłuszczuPRZYGOTOWANIE:
Jabłko kroimy na drobne kawałki, zalewamy niewielką ilością
wody i prażymy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie i powstanie musPo tym czasie odlewamy nadmiar
wody, dodajemy
cynamon i mieszamy, aby się nie przypaliło
Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy
Mąkę sojową,
jajko,
białka i 80g
jogurtu miksujemy na gładką masęDodajemy pożądaną ilość
cynamonu i
proszek do pieczeniaCiasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy
wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemyŁyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy omlety z obu stronUsmażone omlety przekładamy na przemian
jabłkami i
jogurtemA później nie pozostaje nam nic innego jak delektować się naszym obłędnie
cynamonowym torcikiem. Smacznego!