ßßß Cookit - przepis na Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy

Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście to on jest bohaterem dzisiejszego wpisu, to bez wątpienia przyprawa, z którą warto się zaprzyjaźnić z wielu względów.
Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po maśle orzechowym. Zaczęło się niewinnie i zapewne tradycyjnie bo od babcinej szarlotki. Do tej pory uważam połączenie cynamonu i jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu!
Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto to doskonały sprzymierzeniec wszystkich odchudzających się- usprawnia trawienie i oczyszcza organizm pomagając w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów.
To by było na tyle teorii- teraz praktyka. Co dziś? Mój prywatny, cynamonowy raj, czyli jabłka z cynamonem, cynamonowe i niezwykle puszyste omleciki oraz delikatny jogurt naturalny. Z pozoru- nic niezwykłego. No właśnie, z pozoru, bo jest tu jeden dość specyficzny składnik, mianowicie eko mąka sojowa firmy Fresano(do nabycia tutaj). W mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie.
Cały torcik to 377kcal w tym 40,3g białka, 12g tłuszczu i 24,4g węglowodanów . Jest on bardzo sycący, więc gwarantuję, że po takiej porcji nie będziecie myśleli o kolejnym posiłku przez dobre kilka godzin.
SKŁADNIKI:
40g mąki sojowej
1 całe jajko
2 białka
cynamon
pół łyżeczki proszku do pieczenia
woda
100g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych
150g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
PRZYGOTOWANIE:
Jabłko kroimy na drobne kawałki, zalewamy niewielką ilością wody i prażymy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie i powstanie mus
Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, dodajemy cynamon i mieszamy, aby się nie przypaliło
Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy
Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę
Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia
Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy
Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy omlety z obu stron
Usmażone omlety przekładamy na przemian jabłkami i jogurtem
A później nie pozostaje nam nic innego jak delektować się naszym obłędnie cynamonowym torcikiem. Smacznego!
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/10/cynamonowa-rozpusta-czyli-puszysty.html