Wykonanie
Póki czas warto korzystać z
owoców sezonowych. Możemy sięgać po
maliny,
winogrona,
jabłka,
śliwki czy
gruszki, które teraz smakują najlepiej. Od kilku dni zastanawiałam się właśnie nad słodkim i ciepłym deserem z wykorzystaniem
owoców. Otrzymana od firmy Ziarenkowo przesyłka utwierdziła mnie w przekonaniu, że połączenie
gruszek i
cynamonu to będzie TO!Po raz kolejny jest to propozycja szybka i prosta. Poza tym świetnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory, kiedy to zazwyczaj nachodzi nas ochota na łasuchowanie. I nawet to możemy robić w zdrowy sposób!
Lista składników potrzebnych do przygotowania dzisiejszego dania jest krótka, a wśród nich znajdziemy aromatyczną mieszankę
Cynamonowy Raj o składzie, który jest wprost stworzony do deserów i stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Prażony
słonecznik,
orzechy arachidowe,
sezam,
cynamon,
kardamon i
goździki- taki
miks z pewnością przyda się w każdej kuchni.Wracając do deseru: porcja ze zdjęcia to 396 pysznych kalorii w tym 9,8g
białka, 10,7g tłuszczu, 67,1g węglowodanów i 9,9g błonnika .
SKŁADNIKI:30g
kaszy jaglanej przed ugotowaniem15g mieszanki
Cynamonowy Raj +5g do dekoracji30g
banana +20g do dekoracji150g
gruszki- jedna, średniej wielkości12g
miodu- łyżeczkaPRZYGOTOWANIE:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia
wodyDo
kaszy dodajemy
banana i blendujemy na gładką masęDo masy wsypujemy 15g mieszanki ziaren i mieszamy
Gruszkę kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienneW powstałe zagłębienia nakładamy przygotowany mus i polewamy całość
miodemGruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego- bez pokrywki- i wstawiamy do piekarnika na 25 minut w 180°CPo wyjęciu z piekarnika dekorujemy i podajemy
Gruszki przygotowane w ten sposób smakują GE-NIAL-NIE . Są delikatne i rozpływają się w ustach, a obłędnie pyszny mus jaglano-
bananowy z dodatkiem cynamonowej mieszanki to coś, co z pewnością wykorzystam w niejednym deserze.
Mieszankę
Cynamonowy Raj oraz inne znajdziecie tutaj:http://www.ziarenkowo.com/