ßßß
Podążając za poradnikiem zdrowie poniżej wartości odżywcze soczewicy.Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) soczewicy w 100 g:Wartość energetyczna - 116 kcalBiałko ogółem - 9,02 gTłuszcz - 0 , 38 gWęglowodany - 20,13 g (w tym cukry proste 1,80)Błonnik - 7 , 9 gZielona soczewica sama w sobie ma mało ciekawy smak, jest dość delikatna. Połączenie z pomidorami, czosnkiem i ziołami zapewni nam ciekawy posmak i czerwony kolor. No i jakby nie patrzeć będzie to dietetyczna zupa. Polecam!Składniki:1/2 szklanki zielonej soczewicy1/2 czerwonej cebuli (można użyć zwykłej, ja nie miałam)3 ząbki czosnku3 listki laurowekilka kulek ziela angielskiegokilka kulek pieprzu kolorowegosól, pieprz, chili, zioła - do smaku1 puszka pomidorów4 suszone pomidoryolej rzepakowywoda - około 2-3 szklankiPrzygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać, dodać do garnka z grubym dnem polanym olejem rzepakowym. Podduszamy, dodajemy pokrojone suszone pomidory i przyprawy. Mieszamy, dusimy chwilę i dodajemy pomidory w puszcze oraz wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Mieszamy całość, chwilę dusimy i dodajemy wody. Na początek około 2 szklanki. Ilość wody zależy od tego jak bardzo gęstą zupę chcecie mieć. Całość gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut.
Pracy z samym przygotowaniem wiele nie ma - czyli jest to danie, jakie lubię: dość szybkie, smaczne, proste i dietetyczne! :)Smacznego!