Wykonanie
Witajcie!Lubię zupy, zwłaszcza jesienno-zimową
porą, kiedy jest zimno i ponuro. Staram się wtedy przygotowywać zupy, które są smaczne, szybkie i rozgrzewające. Króluje oczywiście najtańsza zupa świata, czyli cebulowa!A dzisiaj zupa z
zielonej soczewicy .Jak wiemy
soczewica zawiera dużo
białka, niektórzy mówią nawet, że jest dobrą alternatywą dla
mięsa, ale ja jako prawdziwy mięsożerca raczej tak nie uważam, ale jako dodatek jest pyszna :) Dodatkowo
soczewica zawiera potas i kwas foliowy.

Podążając za poradnikiem zdrowie poniżej wartości odżywcze
soczewicy.Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez
soli)
soczewicy w 100 g:Wartość energetyczna - 116 kcal
Białko ogółem - 9,02 gTłuszcz - 0 , 38 gWęglowodany - 20,13 g (w tym
cukry proste 1,80)Błonnik - 7 , 9 g
Zielona soczewica sama w sobie ma mało ciekawy smak, jest dość delikatna. Połączenie z
pomidorami,
czosnkiem i
ziołami zapewni nam ciekawy posmak i czerwony kolor. No i jakby nie patrzeć będzie to dietetyczna zupa. Polecam!Składniki:1/2 szklanki
zielonej soczewicy1/2
czerwonej cebuli (można użyć zwykłej, ja nie miałam)3 ząbki
czosnku3
listki laurowekilka kulek
ziela angielskiegokilka kulek
pieprzu kolorowegosól,
pieprz,
chili,
zioła - do smaku1 puszka
pomidorów4
suszone pomidoryolej rzepakowywoda - około 2-3 szklankiPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek posiekać, dodać do garnka z grubym dnem polanym
olejem rzepakowym. Podduszamy, dodajemy pokrojone
suszone pomidory i
przyprawy. Mieszamy, dusimy chwilę i dodajemy
pomidory w puszcze oraz wypłukaną w zimnej wodzie
soczewicę. Mieszamy całość, chwilę dusimy i dodajemy
wody. Na początek około 2 szklanki. Ilość
wody zależy od tego jak bardzo gęstą zupę chcecie
mieć. Całość gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut.

Pracy z samym przygotowaniem wiele nie ma - czyli jest to danie, jakie lubię: dość szybkie, smaczne, proste i dietetyczne! :)Smacznego!