SKŁADNIKI- 1 kg ziemniaków- pieprz świeżo mielony- przyprawa do ziemniaków- vegeta- 1 jajko całe- 1 żółtko- 3/4 szklanki mąki pszennej- 1 łyżka masła- bułka tarta do panierowania- 3 jajka do obtoczenia- olej do smażeniaGotujemy ziemniaki z soląodcedzamy dodajemy 1 łyżkę masła prawdziwego jak lekko przestygną dodajemyjajka ,przyprawy wszystko mieszamyprzepuszczamy przez maszynkę ,aby uzyskać jednolitą masędodajemy mąkęmasa musi mieć konsystencje ciastowatą żebyśmy mogli uformowaćwałeczki , w które włożymy farsz.Z tak powstałej masy robimy krokiety nadziewamy farszempanierujemy w jajku i bułce tartej smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.FARSZ SEROWY- 20 - 30 dag sera białego półtłustego- szczypior- 1 cebula( kroimy w kostkę i smażymy na olejujak wystygnie dokładamy do sera)- papryka słodka- 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę- sól do smaku- pieprzWszystko razem łączymy i mieszamy.FARSZ PIECZARKOWY- 30 dag pieczarek- 2 cebule- vegeta- olej do smażeniaPieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkachdodajemy pokrojoną w kostkę cebulędusimy doprawiamy do smakuŻEBY CIASTO ZIEMNIACZANE NIE PRZYWIERAŁO DO RĄK ZWILŻAMY DŁONIE W ZIMNEJ WODZIE