CIASTO NALEŚNIKOWE.- 2 jajka- 2 szklanki mąki- 1,5 szklanki mleka- 1 szklanka wody może być gazowana- 2 łyki oleju- szczypta soli- pieprz świeży nada naleśnikowi ostrościFARSZ DO NALEŚNIKÓW- 1 opakowanie szpinaku mrożonego- 3 łyżki śmietany- 3 ząbki czosnku- 20 -30 deko sera żółtego- sól- pieprz- łyżka octu winnegoWYKONANIEPodsmażamy szpinak na patelni dajemy wyciśnięty przez praskę czosnekśmietanędoprawiamy solą ,pieprzemmożemy dodać łyżeczkę octu winnego wszystko smażymy chwilkę jak szpinak przestygnie ścieramy ser żółty i mieszamytak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulonikimożemy zapiec 15 minut w piekarniku 180 stopni lub opiec na maśle na patelni jak kto woli .Podam jeszcze jeden przepis na zapiekankę z tych samych naleśników .Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornymzalewamy sosem beszamelowymposypujemy serem i zapiekamy15 minut 180 stopniPRZEPIS NA SOS BESZAMELOWY- 2 łyżki mąki- 2 łyżki masła- 2 szklanki mleka- sól- pieprz- gałka muszkatołowa w rondelku rozpuszczamy masło dodajemy mąkę uważając żeby się nie przyrumieniławlewamy mleko cały czas mieszając gotujemysos zagotować i odstawić na koniec doprawić przyprawami .