Wykonanie
Za oknem zielono jeszcze nie jest, choć pierwszy dzień kalendarzowej wiosny już za 4 dni. W mojej kuchni jest jednak zielono, a to za sprawą
szpinakowych kotlecików z dodatkiem
ryżu i
suszonych pomidorów. Nam smakowały i mam nadzieje, że Wam też przypadną do gustu:)Składniki na około 16 kotlecików:400 g
szpinaku (użyłam mrożonego)200 g
ryżuok 7
suszonych pomidorów2 ząbki
czosnku1
jajko2 łyżki
masła2 łyżki startego
parmezanu3 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
oreganoszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprzoliwa do smażenia
sos czosnkowy - przepis tutaj .W garnuszku roztapiamy
masło, wsypujemy
ryż, zalewamy
wodą i gotujemy aż zmięknie, może się nawet troszkę rozgotować. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Na patelni rozmrażamy
szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i dusimy do czasu kiedy
woda odparuje.Kiedy
ryż i
szpinak ostygną, łączymy je ze sobą. Dodajemy:
parmezan,
bułkę tartą,
jajko, pokrojone w kostkę
suszone pomidory,
oregano,
gałkę muszkatołową oraz
sól i
pieprz do smaku. Całość ze sobą mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kotleciki i smażymy je na lekko skropionej
oliwą patelni grillowej.Jako dodatek polecam
sos czosnkowy. Smacznego!