Wykonanie
Frittata to włoski omlet z różnymi dodatkami takimi jak
mięsa, warzywa,
ser czy
makaron. W wolnym tłumaczeniu słowo "frittata" oznacza "ciasto jajeczne".Jest to łatwe i szybkie danie, które
daje szerokie
pole do popisu-wystarczy wziąć to, co akurat mamy w domu, by przygotować pyszny i pożywny posiłek.Nawet jak się nam rozwali przy obracaniu, to efekt będzie zachwycający (no może nie ze strony wizualnej, ale... ;-) )W mojej wersji użyłam uwielbianej przeze mnie
fasolki szparagowej i świderków.I
mogę powiedzieć tylko jedno: omnomnomnomnom! :-D

/Frittata with pasta and string beans(scroll down to see a recipe in English)Składniki:100 g
makaronu świderki6
jajek150 g
wędliny (użyłam
polędwicy sopockiej)300 g
fasolki szparagowej3 łyżki
olejugarść
natki pietruszki i
szczypiorkusól i
pieprzPrzygotowanie:
Fasolkę włożyć do garnka i zalać zimną
wodą. Gotować pod przykryciem przez 5-15 minut (od momentu, gdy
woda zawrze-
młoda fasolka ugotuje się szybciej jak starsza). Wyjąć i zahartować zimną
wodą. Znów doprowadzić
wodę do wrzenia, wrzucić
makaron i ugotować al dente.
Jajka roztrzepać z
solą i
pieprzem, dodać posiekaną
natkę pietruszki i
szczypiorek.
Wędlinę pokroić w kostkę i przesmażyć na
oleju. Dodać
fasolkę i
makaron, przesmażyć. Zalać
jajkami, wymieszać, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem przez 3-5 minut, aż spód się zarumieni. Przełożyć omlet na drugą stronę przy pomocy talerza, dosmażyć około 2 minuty. (Można także upiec ją w piekarniku-20 minut w temperaturze 180 stopni.) Od razu podawać.

Ingredients:100 g pasta gimlets6 eggs150 g of ham300 g string beans3 tablespoons oila handful of parsley and chivessalt and pepperPreparation:Put the beans into a pot and cover with cold water. Cook covered for 5-15 minutes (from the
time the water boils-young beans will cook faster
than the elderly). Remove and
pour with cold water. Again, bring the water to a boil, add the pasta and cook it al dente.
Whish eggs with salt and pepper, add the chopped parsley and chives. Cut ham into cubes and fry in oil. Add beans and pasta, fry.
Pour eggs, stir, reduce heat and cook covered for 3-5 minutes. Transfer the frittata to the other
side, fry about 2 minutes. (You can also bake it in an oven-20 minutes at 180 degrees C.)
Serve immediately.