Wykonanie

Kilka tygodni temu polecieliśmy na kilka dni do Londynu. Mieliśmy przyjemność gościć u naszych
bliskich i
między innymi kosztować ich kulinarnych specjałów. Zarówno kuchni polskiej jak i klasycznej angielskiej.Pierwszego dnia jedliśmy na lunch cudowną
sałatę z
jajkiem w koszulce. Wszystko było w niej pyszne, wszystkie smaki świetnie ze sobą komponowały. Wiedziałam, że prędzej czy później ta
sałata musi pojawić się na blogu. A że czas mamy „jajeczny” to myślę, że jest to odpowiednia chwila aby podzielić się z
Wami tym smakiem. Naprawdę polecam tę
sałatę.Lucy, dziękuję za inspirację :)Potrzebujesz (ilość wedle uznania):mieszanka
sałat (u mnie
szpinak i
roszponka),kawałek świeżego
ogórka,1 dojrzałe
awokado,
groszek cukrowy,kilka
rzodkiewek,
jajka (przynajmniej jedno
jajko na osobę),
ocet (opcjonalnie do gotowania
jajka),
oliwa,
sól,
pieprzWykonanie:W wysokim garnku zagotuj 1 litr
wody z łyżką
octu (opcjonalnie).
Ogórka obierz, usuń środek z pestkami, resztę pokrój w sporą kostkę.
Groszek cukrowy sparz gorącą
wodą i przelej zimną.
Rzodkiewki pokrój na ćwiartki,
awokado obierz i pokrój w plasterki.Na dużej i szerokiej misie ułóż
sałaty,
ogórka,
groszek,
rzodkiewki i
awokado.
Posól, popieprz i bardzo delikatnie wymieszaj.
Jajko wbij do niewielkiej miseczki. Kiedy
woda w garnku bulgoce, włóż do niej łyżkę i mieszaj energicznie aż powstanie wir. Następnie w środek
wiru ostrożnie wlej
jajko. Zamieszaj delikatnie łyżką cedzakową i poczekaj około 4 minut aż
białko będzie ścięte. Środek powinien pozostać płynny*. Gotowe
jajko wyłóż na chwilkę na papierowy ręcznik a następnie ułóż na gotowej sałacie.Całość
skrop oliwą (polecam
oliwę w spray’u). Podawaj
solo lub ze świeżym
pieczywem.*przyznaję, że pierwszy raz może nie być łatwy i pierwsze
jajko może być trochę „koślawe”. Nie zniechęcaj się jednak! Kolejne będzie już idealnie, zapewniam.





Smacznego!