Wykonanie
Sajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z
makaronu z
fasoli mung,
kapusty pekińskiej z dodatkiem
kurczaka,
papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu
chilli.

Składniki:
kapusta pekińska mała główka
makaron z
fasoli mung (przezroczysty)100g
filet z kurczaka 400g
papryka 1 szt
dynia (kostka)1 szklanka
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
czosnek,
kolendra(lub
mieszanka przypraw typu kebab-gyros)
papier ryżowy około 30 dużych arkuszy
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia).
Dynię pokroić w kostkę.
Kapustę i
dynię zalać wrzątkiem, gotować kilka minut. Odcedzić na sicie.
Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać
przyprawami i usmażyć na gorącym
oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski
paprykę. Odcedzić z tłuszczu.
Makaron pokroić na kawałki około 3 cm. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
Arkusz papieru ryżowego moczyć w wodzie, gdy zmięknie nałożyć farsz, zawinąć boki do środka i dociskając zwijać w rulonik. Smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Poniżej zdjęcia obrazujące jak zawijać sajgonki ;)


