ßßß Cookit - przepis na Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek)

Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Sajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli.
Składniki:
kapusta pekińska mała główka
makaron z fasoli mung (przezroczysty)100g
filet z kurczaka 400g
papryka 1 szt
dynia (kostka)1 szklanka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
czosnek, kolendra
(lub mieszanka przypraw typu kebab-gyros)
papier ryżowy około 30 dużych arkuszy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać wrzątkiem, gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na gorącym oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Odcedzić z tłuszczu.
Makaron pokroić na kawałki około 3 cm. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
Arkusz papieru ryżowego moczyć w wodzie, gdy zmięknie nałożyć farsz, zawinąć boki do środka i dociskając zwijać w rulonik. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Poniżej zdjęcia obrazujące jak zawijać sajgonki ;)
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/10/sajgonki-z-kurczakiem-papryka-i-dynia.html