Wykonanie
Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.

Składniki:
mąka jaglana
skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka
proszek do pieczenia bezglutenowy
siemię lniane mielone
mleko sojowe/ryżowe lub
woda 1 szklanka1 szklankapół łyżeczki1 łyżka3 łyżki
margaryna bezmleczna 1 kostka 200g
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 torebkaokoło 7-8
jabłekrodzynki,
cynamon - wg uznania
cukier - do smakużelki - pianki do grillowania Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dolać kilka łyżek
wody i udusić na małym ogniu aż się zagęszczą. Dodać
cukier,
rodzynki,
cynamon - wg uznania.Utrzeć
margarynę z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać
siemię lniane zmieszane z
mlekiem, wymieszać z
mąką. Wyrobić gładkie ciasto.Formy (może być tortownica) posmarować
margaryną i oprószyć
mąką.
Ciastem wykleić spód i boki formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec około 10 minut w nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku. Na warstwę ciasta wyłożyć
jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły.Ciasta z
mąki jaglanej wymagają dłuższego pieczenia niż kukurydziane, dobrze wypieczone
tracą posmak goryczki.