Wykonanie
Ciecierzyca vel
cieciorka, zwana też
włoskim grochem jest rośliną spokrewnioną z
bobem i
grochem. Ma lekko
orzechowy smak, który moim dzieciom bardzo odpowiada i wolą
cieciorkę niż
fasolę,
soję czy
soczewicę "po bretońsku".

Składniki:
ciecierzyca 1 szklanka suchej lub 2 puszki konserwowejdojrzałe
pomidory kilka sztukprzecier /
koncentrat pomidorowy 1 szklanka / mała puszka
skrobia kukurydziana lub tapioka 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
tymianek,
majeranek,
pieprz,
sól do smaku
parówki lub
kiełbaskibezglutenowe kilka sztukPrzygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia
wodę wymienić na świeżą i ugotować do miękkości.
Wodę odlać. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na kawałki
pomidory, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz
przecier pomidorowy (lub koncentrat i
wodę),
przyprawy i pokrojone
parówki, gotować kilka minut mieszając.
Skrobię rozrobić z małą ilością zimnej
wody, wlać do sosu, zagotować do zgęstnienia.