ßßß
Składniki:skrobia kukurydziana 1 szklankamąka kukurydziana 1 szklankamargaryna bezmleczna lub masło 200 gcukier puder 1/2 szklankikarob mielony (ew. kakao lub cykoria instant)2 łyżeczkidaktyle lub morele suszone 6 szt.aromat cytrynowy kilka kroplicukier waniliowyimbir mielonycynamonżółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone)2 łyżeczki1/2 łyżeczki1/2 łyżeczki na lukier:cukier puder 0,5 szklankisok z połowy cytryny lub wodaPrzygotowanie:D aktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać je jeden za drugim, co pozwala na najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki.Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C.Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia.Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka.