Wykonanie
Kruche pierniczki z
imbirem,
cynamonem i ucieranym
cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :)

Składniki:
skrobia kukurydziana 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
margaryna bezmleczna lub
masło 200 g
cukier puder 1/2 szklankikarob mielony (ew.
kakao lub
cykoria instant)2 łyżeczki
daktyle lub
morele suszone 6 szt.
aromat cytrynowy kilka kropli
cukier waniliowyimbir mielony
cynamonżółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone)2 łyżeczki1/2 łyżeczki1/2 łyżeczki na
lukier:
cukier puder 0,5 szklankisok z połowy
cytryny lub
wodaPrzygotowanie:D
aktyle lub
morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z
wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.Wymieszać ze
sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki:
masło, aromat i zmiksowane
daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać
mąki.Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór
ciasteczek, bo można wycinać je jeden za drugim, co pozwala na najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki.Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C.
Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia.
Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel
soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone
ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka.