Wykonanie
Lekki tort z pianką z
cytrynowej galaretki i
bananów.

Składniki:Ciasto:
margaryna bezmleczna100 g
mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto
biszkoptowe)1 szklanka
mąka ryżowa 1 szklanka
mąka kukurydziana 0,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
mleko (
sojowe,
ryżowe lub inne)1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczkiotarta skórka z 1
cytryny lub aromat wg uznania
sok z cytryny 1 łyżeczkaPianka
cytrynowo - bananowa:
mleko (
sojowe,
ryżowe lub inne)2 szklanki
banany 2 szt
galaretka cytrynowa 1 torebka
żelatyna 1 łyżkaPrzygotowanie:Ciasto:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą
margaryną.Dodać
mleko, aromat.Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać
skórkę z cytryny. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu przekroić na dwie warstwyPianka:
Żelatynę i
galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącego
mleka.
Banany obrać, rozgnieść widelcem w szklanej misce, przykryć talerzem i wstawić na 1,5 minuty do mikrofalówki, następnie dodać kilka kropli witaminy C lub
soku z cytryny (zapobiegnie to ich ciemnieniu).
Banany i
galaretkę ostudzić. Gdy
galaretka zacznie gęstnieć ubić ją mikserem na pianę i dodać zimne
banany.

Wylać masę na spodnią warstwę ciasta, położyć wierzchnią i też polać ją pianką. Moja młodsza córka chciała koniecznie użyć kolorowej posypki do ciast, ale pod wpływem wilgoci na naszym torcie z
cukrowych perełek zrobiły się kolorowe kropelki. Wyglądało interesująco ale jednak lepiej u dekorować żelkami lub
owocami ;)