Wykonanie
Aromatyczna i soczysta.
Mięso przed gotowaniem obwiązałam sznurkiem, następnym razem włożę w siatkę wędliniarską. Przygotowanie zalewy i pierwsze gotowanie najlepiej zacząć popołudniu.

Potrzebujemy:1- 1,20 kg
łopatki wieprzowej bez kości (
mięso obwiązałam sznurkiem)Zalewa:2 litry
wody1 duża
cebula (obraną pokroić w ćwiartki)4 ząbki
czosnku (obrane przekroić na połowę)5
liści laurowych5 łyżek
soli2 łyżki
majonezu2 łyżki
musztardy2 łyżki suszonego
majeranku1 łyżka
cukru20 ziaren
pieprzu1 łyżeczka mielonej,
ostrej papryki15 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren jałowcaDo garnka wlać
wodę, dodać wszystkie
przyprawy, wymieszać i zagotować. Zalewę zostawić pod przykryciem do wystudzenia.Do zimnej zalewy włożyć
mięso, doprowadzić do zagotowania.
Łopatkę od momentu zagotowania gotować pod przykryciem, na małym ogniu tylko 5 minut. Zostawiamy
mięso w zalewie na 12 godzin (najlepiej na noc).Następnego dnia znowu doprowadzić do zagotowania, gotować 5 minut. Odstawić
mięso w zalewie na 12 godzin.Po tym czasie
mięso wyjąć z zalewy, schłodzić 3- 4 godziny w lodówce.*przy większym kawałku
mięsa (powyżej 1,5 kg) proces gotowania trzeba powtórzyć po raz trzeci