Wykonanie
-Michał zrobiłbyś
białej kiełbasy - powiedziała bez powiedziała kila dni temu Renia siedząc z
kubkiem gorącej
herbaty na naszej kanapie.Renia nazywana przez nas "Gołąbkową" jest naszą sąsiadką i przyjaciółką domu. Często tez pada "ofiarą" naszych kulinarnych eksperymentów, gdyż właściwie każdy efekt naszych kulinarnych poczynań przedstawiamy jej do degustacji. Nasza znajomość miała swoje początki na ławce pod naszym blokiem gdzie pewnej nocy, pewnie już z cztery możne nawet pięć lat temu, karmiła nas i całą grupę sąsiadów gorącymi gołąbkami prosto z garnka. Była to niesamowita nocna uczta bo gołąbki są nie do podrobienia, tylko Renia potrafi takie wyczarować. Nie można nie polubić kogoś, kto lubi karmić innych tak samo jak my. Tak więc, często podrzucamy sobie nawzajem różności własnej produkcji do posmakowania a kiedy nie zastaniemy siebie w domu to zostawiamy pakuneczek z potrawą pod drzwiami. Uwierzcie, że to bardzo miłe niespodziewanie znaleźć coś pysznego kiedy wraca się do domu.Renia rzuciła tylko hasło a mojemu mężowi nie trzeba dwa
razy powtarzać. Przyjął zamówienie i od razu zabrał się do realizacji. Przyznam się szczerze, że w kwestii wyrobu
kiełbas,
wędlin i
mięs to on jest w naszej kuchni mistrzem. Ja tylko ewentualnie asystuję, choć tym razem moją rolę przejęła nasza mała Martynka, która uwielbia mielić z tatą
mięsko. Zrobienie pysznej
kiełbasy zajęło im niewiele czasu, choć pracę trzeba rozłożyć na dwa etapy i na smakowity efekt trzeba czekać do następnego dnia.
Biała kiełbasaSkładniki:2kg
łopatki wieprzowej1 kg
schabu bez kości1/2 kg podgardla1/2 kg
słoniny1/2
boczkusól/ peklosól 17g na 1kg
mięsa jeśli użyjecie zwykłej
soli uzyskacie
kiełbasę w kolorze szarym po sparzeniu, peklosól zaś nada
mięsu różowy kolor
Przyprawy:
pieprz,
czosnek ,
natka pietruszki suszona,
majeranek Nie podaję ilości bo każdy ma inny smak. Niektórzy lubią jak główną nutą jest
czosnek inni lubią mocno
majerankową białą kiełbasę. Musicie znaleźć własne proporcje1 łyżeczka
cukru1szklanka
wody bardzo ale to bardzo zimnej1 łyżka
mąki ziemniaczanejjelita wieprzowe kaliber28.30 (około 2m na 1kg wyrobu) Jeżeli spodoba Wam się domowe robienie
kiełbasy możecie kupić większą ilość, zasolić zamknąć szczelnie w słoiku i trzymać w lodówce

Przy wyrobie
kiełbasy potrzebny jest, jak ja to nazywam, ciężki sprzęt. Przydatna jest maszynka do
mielenia mięsa z końcówką do nadziewania i kilkoma wielkościami sitek. Jeśli spodoba Wam się zabawa w domową produkcję
kiełbasy to warto będzie się w przyszłości zaopatrzyć w nadziewarkę do
kiełbas i specjalną maszynkę z dużą gardzielą, która umożliwia zmielenie dużej ilości
mięsa szybko i wygodnie.Pracę zaczynamy od podzielenia
mięsa i zmieleniu go; podgardle, połowę
słoniny, podgardle i połowę i ilości
boczku mielimy na sitku 5 mm,
łopatkę drugą połowę
boczku na 8mm i
schab na szarpaku w kształcie nerki lub na sitku o oczkach powyżej 12 mm (można pokroić
schab w drobną kostkę). W szklance zimnej
wody rozpuszczamy
sól cukier mąkę i dodajemy do zmielonego
mięsa na końcu dodajmy
przyprawy sypkie.
Mięso mieszamy do uzyskania kleistości a
potem odstawiamy na minimum 12 h (najlepiej na noc) do lodówki.Drugi etap prac rozpoczynamy od namoczenia w letniej wodzie jelit przed napełnieniem. Napełniamy jelita farszem mięsnym, jednocześnie okręcając jelita tak aby tworzyły się zgrabne
kiełbaski. Gotowe
kiełbaski należy sparzyć w wodzie o temperaturze 75-80 stopni.Jeśli raz się odważycie i zrobicie
kiełbasę samodzielnie na własnej skórze przekonacie się jak wielka jest różnica w smaku i jakości w porównaniu do wyrobów sklepowych. Warto jest spróbować i zadziwić rodzinę przy świątecznym
stole genialnym smakiem. Tylko jedna uwaga, nie
róbcie jej zbyt wcześnie przed Świętami bo jest duże ryzyko że do nich nie dotrwa.
Biała kiełbaska jest pyszna nie tylko w
żurku czy też
białym barszczyku, pieczona w piekarniku, gorąca z chrupiącą złotą skórką też smakuje wybornie.