Wykonanie

Uwielbim śniadania z których przygotowaniem nie muszę się spieszyć. Inne niż na codzień, spokojne, odświętne. Takie, przy których przygotowaniu
mogę puścić
wodzę fantazji, zaskoczyć czymś nowym, delikatnym i słodkim. Nie przepadam za zwykłymi naleśnikami, ale Pancakes to już zupełnie inna bajka. Cenię je za uniwersalność. Są równie dobre nie zależnie od tego jakiej użyjemy
mąki pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej. Z powodzeniem możemy
maślankę zastąpić
owocowym kefirem lub dodać do nich
płatki owsiane. Jeżeli zrezygnujemy z dodatku
cukru możemy podawać je w wersji wytrawnej. Mi jednak najbardziej smakują takie, lekko słodkie, z delikatnym budyniowym kremem i łyżką
dżemu. Jednym słowem idealne śniadanie na początek chłodnego dnia.

Pancakes z kremem budyniowym i
dżememPancakes1 i 2/3 szklanki
mąki1 i 1/2 szklanki
maślanki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajo2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
olejuKrem budyniowy2,5 szklanki
mleka4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukru1
jajoodrobina ekstraktu
waniliowego+
dżem,
owocePancakes:
Maślankę,
olej,
jajo,
cukier waniliowy i
sok z cytryny umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy
mąkę wraz z
sodą i
proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość geste, dlatego konieczne będzie rozsmarowywanie go łyżką na gorącej patelni. Ja piekłam placuszki na suchej patelni z powłoką teflonową.Krem budyniowy:Do naczynia wlewamy 1/2 szklanki
mleka,
mąkę,
cukier,
jajo i ekstrakt
waniliowy. Za pomocą rózgi całość dokładnie mieszamy. Pozostałą cześć
mleka podgrzewamy. Gdy
mleko zaczyna się gotować wlewamy mieszankę i mieszając gotujemy przez chwilę, aż masa lekko zgęstnieje.Pancakes przekładamy kremem budyniowym i podajemy w towarzystwie
dżemu lub świeżych
owoców.


Smacznego!