ßßß
350g mąki pszennej100g mąki kukurydzianej400ml kefiru lub jogurtu naturalnego160g masła100g cukru3 jaja5 łyżek kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki mlekatabliczka gorzkiej czekoladyekstrakt waniliowy
Mąkę przesiać, czekoladę pokroić w kostkę i wraz z proszkiem do pieczenia dodać do mąki. Dokładnie wymieszać. Pół szklanki mleka zagotować i rozpuścić w nim masło, dodać cukier oraz kakao, gotować, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Jaja wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz kefirem, następnie ciągle mieszając wlewać powoli przestudzoną masę czekoladową. Na koniec mokre składniki połączyć z suchymi*, przełożyć do foremek na muffiny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut.* delikatnie mieszamy, w cieście mogą pozostać grudki niewymieszanych składników.Muffiny przed pieczeniem
