Wykonanie
Malinowa chmurka to z pewnością moje ulubione ciasto. Myślę, że mało komu ona nie smakuje:) wiec jeśli jest ktoś, kto nie próbował- to Koniecznie musi;) troszkę zmieniłam klasyczny przepis, ponieważ na tamtym spodzie nie chciała mi wyjść chrupiąca
beza (tylko taka gumowata). I nie żałuje... Na
biszkopcie malinowa chmurka jest taka mięciutka i ta
beza.. po prostu rozpływa się w ustach:)
Składniki:
Biszkopt:4
jajka½ szklanki
mąki pszennej,½ szklanki
mąki ziemniaczanej,¾ szklanki
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
Beza:3
białka jajek,2/3 szklanki
cukru ,2 łyżki
maki ziemniaczanej,pół łyżeczki
octu,
migdały.
Bita śmietana1 l
śmietany 30%,4
fixy,2/3 szklanki pudru,3 łyżki
żelatyny.Ponadto:4
Galaretki malinowe,2 i 1/2 szklanki gorącej
wody,
Maliny.Wykonanie:
Biszkopt:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo
cukier, a następnie po jednym
żółtku.W miseczce mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.Formę o wymiarach 25x25 smarujemy
masłem lub
margaryną i posypujemy
bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Beza:Oddzielamy
białka jajek od
żółtek (nie będziemy potrzebować
żółtek do tego przepisu, ale możemy je przechować w lodówce i wykorzystać do czegoś innego np. klik); wkładamy
białka do miski i zaczynamy ubijać mikserem na wysokiej prędkości ( miska ma być metalowa, czysta i sucha).Ubijamy
białka na sztywno, aż zwiększą swoją objętość trzykrotnie. Następnie dodajemy
cukier łyżka po łyżce i kontynuujemy ubijanie do momentu aż
cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec ubijania dodajemy
ocet. Do tak przygotowanej masy bezowej dodajemy stopniowo
mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Blasze wykładamy papierem do pieczenia i formujemy
beze w troszeczkę mniejszym kształcie niż nasza forma (ponieważ
beza jeszcze troszkę urośnie), posypujemy
migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 180C, wkładamy
beze i od razu obniżamy temperature do 100C.
Beze suszymy tak przez około 60-80 minut.
Bita śmietana:Ubijamy
śmietanę z
fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypujemy
żelatynę, zalewamy gorącą
wodą ( ok 3-4 łyżki) i wymieszamy ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka ( najlepiej mikserem). Ubitą
śmietanę i
żelatynę łączymy za pomocą miksera.
Galaretka:
Galaretki mieszamy dokładnie z
woda. Odstawiamy do ostygnięcia.Zimny
biszkopt rozcinamy na dwie części-> Wkładamy ponownie do formy ->Dolny
biszkopt smarujemy połową
bitej śmietany->
Maliny mieszamy z tężejącą
galaretką i wylewamy do foremki na
bitą śmietanę-> Wkładamy do lodówki (do momentu, aż całkowicie stężeje)-> Na
galaretkę nakładamy drugą połowę
bitej śmietany (ale bez ok 3 łyżek)-> Nakładamy drugą połowę
biszkoptu->
Biszkopt smarujemy 3 łyżkami
bitej śmietany i na to delikatnie nakładamy
beze.