ßßß
- 3 filety z piersi indyka,(masło)- 50g masła- 2 ząbki czosnku,- kilka listków pietruszki,- kilka listków bazylii,- 1 łyżka soku z cytryny,- sól, pieprz do smaku,+- mąka do obtoczenia,- bułka tarta do panierki,- 1 jajko,- 400g mlodej marchewki,- olej do smażenia,Na początku przygotować masło: czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki, posiekać pietruszkę i bazylię, dodać sok z cytryny, przyprawić sola i pieprzem. dodać do masła i wymieszać. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Marchewkę oskrobiać, opłukać. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, można dodać lyżkę masła.Piersi z indyka rozbić na kotletu, na każdej ułożyć wcześniej przygotowane masło. Zwinąć dokładnie, można spiąć wykałaczkami. Mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko umieścić w osobnych miseczkach. Roladki najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy i podawać.Smacznego, Kasia ; )