Wykonanie
Roladki z
indyka z
masłem ziolowo-
czosnkowym podane z
młodą marchewką.
Masło najlepiej przygotować wcześniej, żeby dobrze schłodziło się w lodówce.Składniki:
- 3
filety z piersi indyka,(
masło)- 50g
masła- 2 ząbki
czosnku,- kilka listków
pietruszki,- kilka listków
bazylii,- 1 łyżka
soku z cytryny,-
sól,
pieprz do smaku,+-
mąka do obtoczenia,-
bułka tarta do panierki,- 1
jajko,- 400g
mlodej marchewki,-
olej do smażenia,Na początku przygotować
masło:
czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki, posiekać
pietruszkę i
bazylię, dodać
sok z cytryny, przyprawić
sola i
pieprzem. dodać do
masła i wymieszać. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Marchewkę oskrobiać, opłukać. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, można dodać lyżkę
masła.Piersi z
indyka rozbić na kotletu, na każdej ułożyć wcześniej przygotowane
masło. Zwinąć dokładnie, można spiąć wykałaczkami.
Mąkę,
bułkę tartą i roztrzepane
jajko umieścić w osobnych miseczkach. Roladki najpierw obtoczyć w
mące,
potem w
jajku i na koniec w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju, na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy i podawać.Smacznego,
Kasia ; )