ßßß Cookit - przepis na Roladki z indyka z masłem ziołowo-czosnkowym

Roladki z indyka z masłem ziołowo-czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Roladki z indyka z masłem ziolowo-czosnkowym podane z młodą marchewką. Masło najlepiej przygotować wcześniej, żeby dobrze schłodziło się w lodówce.
Składniki:
- 3 filety z piersi indyka,
(masło)
- 50g masła
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków pietruszki,
- kilka listków bazylii,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
+
- mąka do obtoczenia,
- bułka tarta do panierki,
- 1 jajko,
- 400g mlodej marchewki,
- olej do smażenia,
Na początku przygotować masło: czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki, posiekać pietruszkę i bazylię, dodać sok z cytryny, przyprawić sola i pieprzem. dodać do masła i wymieszać. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Marchewkę oskrobiać, opłukać. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, można dodać lyżkę masła.
Piersi z indyka rozbić na kotletu, na każdej ułożyć wcześniej przygotowane masło. Zwinąć dokładnie, można spiąć wykałaczkami. Mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko umieścić w osobnych miseczkach. Roladki najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy i podawać.
Smacznego, Kasia ; )
Źródło:http://katarzynagotuje.blogspot.com/2013/06/roladki-z-indyka-z-masem-zioowo.html