ßßß
Cookit - przepis na Żurek Wielkanocny
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Żurek Wielkanocny
Składniki
Wywar
Boczek
Boczek wędzony
Majeranek
Pieprz
Sól
Ziele angielskie
Liść laurowy
Śmietana
Jajko
Wędliny
Szynka
Baleron
Kiełbasa
Chleb
Wykonanie
W moim rodzinnym domu rodzice na Wielkanoc przygotowują1,5 litra
wywaru
z
boczku
boczek wędzony
zakwas z
mąki
żytniej (u nas stosujemy często żurek z paczki)
majeranek
,
pieprz
i
sól
ziele angielskie
i
liść laurowy
śmietana
jaja
różne
wędliny
:
szynka
,
boczek
,
baleron
,
kiełbasa
chleb
Najpierw gotujemy
wędzony boczek
- około pół godziny. Po wyjęciu
boczku
do tego
wywaru
dodajemy rozrobiony w wodzie żurek z
torebki
(jeden lub dwa). Z tego co wiem dodając żur, lepiej zrobić to pod koniec gotowania. Następnie dodajemy
przyprawy
i zabielamy
śmietaną
.Oddzielnie gotujemy
jaja
na twardo.Podajemy w ten sposób, że na talerz wykładamy pokrojone w kostkę
wędliny
(dla chętnych również wspomniany wcześniej
boczek
) oraz "podarte" na kawałeczki kromki
chleba
. Zalewamy to
żurkiem
i na koniec okraszamy jajeczkiem.
Źródło:
http://aniolek27.blogspot.com/2012/04/zurek-wielkanocny.html
Przepisy powiązane
Zalewajka
Zalewajka
Zalewajka
Zalewajka
Zalewajka
Składniki powiązane (0)