Wykonanie
Zakupiłam ostatnio zieloną
herbatę matcha (o tu: Nagomi ) i nie mogłam się doczekać jej użycia.Przetrząsnęłam Internety w poszukiwaniu przepisu na ciasto z użyciem matcha.Znalazłam, owszem, i kilka mi przypadło do gustu - na pewno kiedyś je upiekę.Ale tym razem to nie było to.A zatem postanowiłam zrobić ciasto z różnych przepisów: tu coś skubnąć, tam coś uszczknąć.Ciasto miało
mieć mniejszą średnicę, ale popsuła mi się tortownica i musiałam zrobić w nieco większej - przez co
biszkopt wyszedł dość niski.W ten sposób powstało ciasto
biszkoptowe z zielonej
herbaty z kremem z
białej czekolady i
pistacjami.Składniki
Biszkopt- 4
jaja- 130 g
cukru pudru- 100 g
mąki pszennej (użyłam tortowej)- 33 g
mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżki zielonej
herbaty matcha w proszkuKrem- 300 ml
śmietanki 30% (użyłam łaciatej 30)- 3 tabliczki
białej czekolady- 4-5 garści
pistacjiPonadto- 1/4 filiżanki zaparzonej zielonej
herbaty (lekko posłodzonej)- tabliczka
białej czekolady- pół łyżeczki zielonej
herbaty matchaPrzygotowanie
Biszkopt1.
Mąki przesiać razem;
białka oddzielone od
żółtek ubić,następnie ciągle ubijając dodawać partiami
cukier i ubić
białka na sztywno;dodać po kolei
żółtka i dalej ubijać;

2. Dodać zieloną
herbatę i ubijać;wsypać
mąki i drewnianą szpatułką wymieszać do połączenia składników;3. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica ok 20 cm)4. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez 30-40 minut lub do suchego patyczka.5. Od razu po upieczeniu wyjąć ciasto i razem z formą upuścić na podłogę z wysokości ok. 60 cm(szok w oczach mamy spokojnie pijącej sobie
kawę - bezcenny).Odstawić do otwartego piekarnika do ostygnięcia.Krem1.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i wystudzić

2. Schłodzoną
śmietankę ubić; pod koniec dodawać powoli rozpuszczoną
czekoladę i dalej ubijać(zmniejszyć obroty)3.
Pistacje obrać i posiekać (ale nie za drobno)

Wykonanie ciasta:1.
Biszkopt przekroić na 2 blaty.2. Spodni blat nasączyć lekko zaparzoną zieloną
herbatą.(ja nie musiałam dużo nasączać, ponieważ
biszkopt wyszedł wilgotny i mięciutki jak gąbeczka ^_^ )3. Posmarować połową kremu i posypać
pistacjami.

4. Posmarować pozostałym kremem i przykryć drugim blatem - również lekko nasączonym.5. Rozpuścić tabliczkę
białej czekolady i posmarować wierzch ciasta.6. Ozdobić różyczką z lukru plastycznego*7. Posypać z wierzchu zieloną
herbatą matcha

* Przepis na różę z lukru plastycznego.( wzorowałam się na przepisie stąd: Jak-zrobic-Roze-z-lukru-plastycznego-film)Potrzebne będą:- czerwony i zielony
lukier plastyczny (ready to roll icing)- kawałek folii (np. foliowa torebka
śniadaniowa)- odrobina
cukru pudru- wycinarki do liści (nie są niezbędne - można listki wyciąć ręcznie - ale ułatwia to robotę)1. Z czerwonego lukru uformować łezkę, następnie grubszym końcem dotknąć
cukru pudru, strzepnąć nadmiar
cukru i odstawić.2. Z tego samego lukru uformować po ok. 6 kuleczek małych i minimalnie większych (może być mniej, może być więcej - w zależności od upodobania)3. Każdą kuleczkę kłaść
między folię i delikatnie rozcierać palcem, aby powstał płatek.4. Pierwszy płatek owinąć wokół
łezki, zostawiając ostatnie kilka milimetrów
boku lekko odstające.5. Owijać kolejne
płatki i formować według upodobania - żeby tylko przypominało to różę.6. Z zielonego lukru plastycznego wyciąć cztery listki(jeśli nie ma się pod ręką wycinarki, można wyciąć kształt listków z rozwałkowanego lukru i wykałaczką zrobić rowki)Różyczkę dobrze jest zrobić wcześniej (np. podczas pieczenia
biszkoptu) - można ją sobie wtedy spokojnie odstawić i nam trochę stwardnieje.To całe ciasto.Jutro się okaże, jak to smakuje ;)