Wykonanie
Zupa "Pepperoni" czyli sposób na gotowanego
kurczaka
składniki* 1 ugotowany
kurczak z rosołu* 1 . 5-2 l rosołu* 3
marchewki* 2
pietruszki* 1/2
selera* 1 torebka
majeranku*
pieprz cayenne* mielona
ostra papryka* mielona słodka
papryke*
sól*
mąka prażona* 1
liście laurowe* 3-4 kulki
ziela angielskiegoMięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce do jarzyn.Do garnka wlać rosół, wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać
liście laurowe,
ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej
papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki
ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20 min.

Następnie dodać pokrojone
mięso, jeżeli całość będzie zbyt gęsta dodać nieco
wody. Doprowadzić do wrzenia dodać
majeranek, doprawić do smaku
solą i
ostrą papryką.Przez sitko przesiewać na powierzchnie zupy wcześniej uprażoną na suchej patelni
mąkę pszenną (ja przygotowuję sobie większą ilość i trzymam w pojemniku) i co jakiś czas mieszać łyżką zupę, aby rozprowadzić w niej
mąkę (ilość według uznania, u mnie na ok. 2,5 litra zupy 3 łyżeczki).

Zupę zagotować, zmniejszyć ogień, a po ok.5 minutach zestawić.