Wykonanie

składniki* 250 g
margaryny* 3 łyżki
kakao* 1/2 szklanki
mleka* 1 i 1/2 szklanki
cukru* 4
jajka* 1 i 3/4 szklanki
mąki* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 100 g
suszonych moreli* 10-15
orzechów laskowychSposób wykonaniaDo garnka dodać
margarynę,
kakao,
cukier,
mleko, rozpuścić, zagotować, odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę wystudzić w garnku.Do chłodnej masy dodać
żółtka, zmiksować, dodać następnie
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać pokrojone
morele i
orzechy (można użyć dowolnych
bakalii lub
owoców:
jabłka,
gruszki,
mango lub innych, które nie puszczają dużo soku), wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno i delikatnie wymieszać z
ciastem.Całą masę przelać do keksówki (30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej
bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Gorące ciasto posmarować odlaną masą
kakaową i np. posypać wiórkami kokosowymi,
płatkami migdałowymi lub
orzechami mielonymi, siekanymi lub krokantem, czy czym się uważa.
