ßßß Cookit - przepis na Tort migdałowo-cytrusowy

Tort migdałowo-cytrusowy

nazwa

Wykonanie

składniki
biszkopt niski
* 2 jajka
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/3 szklanki cukru
* 1 łyżeczka octu
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt do przekrojenia
* 4 jajka
* 2/3 szklanki mąki pszennej
* 1 budyń śmietankowy bez cukru
* 2/3 szklanki cukru
* 2 łyżeczki octu
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa migdałowa
* 100 g cukru kryształu
* 2 łyżki mleka
* 2 łyżki płynnego miodu
* 100 g masła
* 200 g płatków migdałowych
masa z serka mascarpone
* 1 mała cytryna
* 3 łyżeczki żelatyny
* 250 g serka Mascarpone
* 50 g cukru pudru
* 300 ml śmietany kremówki
* 1 puszka mandarynek w syropie
Sposób wykonania
biszkopt niski
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.
Dodać żółtka do białek i wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.
Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.
biszkopt do przekrojenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.
Dodać żółtka do białek i wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.
Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia.
Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
masa migdałowa
Cukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.
Nieco przestudzoną masę rozsmarować na niskim biszkopcie, przykryć jednym blatem i pozostawić do wystudzenia.
masa z serka mascarpone
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ser Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie ubić śmietanę kremówkę. Do serka dodawać chłodną żelatynę i mieszać aby dobrze się połączyła, następnie dodać bitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
Mandarynki odsączyć z zalewy.
Nasączyć syropem mandarynkowym wierzch blatu położonego na masie migdałowej, wyłożyć na niego połowę przygotowanej masy (dla ułatwienia warto wokół biszkoptu założyć obręcz), następnie poukładać mandarynki, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem uprzednio nasączonym syropem mandarynkowym.
Włożyć do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie przygotować drugą porcję masy z serka mascarpone.
Wyjąć tort z lodówki, zdjąć obręcz i przygotowanym kremem posmarować wierzch i boki tortu.
Dowolnie udekorować.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/01/tort-migdaowo-cytrusowy.html