ßßß
składnikibiszkopt niski* 2 jajka* 1/3 szklanki mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniabiszkopt do przekrojenia* 4 jajka* 2/3 szklanki mąki pszennej* 1 budyń śmietankowy bez cukru* 2/3 szklanki cukru* 2 łyżeczki octu* 2/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa migdałowa* 100 g cukru kryształu* 2 łyżki mleka* 2 łyżki płynnego miodu* 100 g masła* 200 g płatków migdałowychmasa z serka mascarpone* 1 mała cytryna* 3 łyżeczki żelatyny* 250 g serka Mascarpone* 50 g cukru pudru* 300 ml śmietany kremówki* 1 puszka mandarynek w syropieSposób wykonaniabiszkopt niskiOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.biszkopt do przekrojeniaOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia.Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.masa migdałowaCukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.Nieco przestudzoną masę rozsmarować na niskim biszkopcie, przykryć jednym blatem i pozostawić do wystudzenia.
masa z serka mascarponeŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Ser Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.Następnie ubić śmietanę kremówkę. Do serka dodawać chłodną żelatynę i mieszać aby dobrze się połączyła, następnie dodać bitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.Mandarynki odsączyć z zalewy.Nasączyć syropem mandarynkowym wierzch blatu położonego na masie migdałowej, wyłożyć na niego połowę przygotowanej masy (dla ułatwienia warto wokół biszkoptu założyć obręcz), następnie poukładać mandarynki, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem uprzednio nasączonym syropem mandarynkowym.Włożyć do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie przygotować drugą porcję masy z serka mascarpone.Wyjąć tort z lodówki, zdjąć obręcz i przygotowanym kremem posmarować wierzch i boki tortu.Dowolnie udekorować.
