Wykonanie

składniki
biszkopt niski* 2
jajka* 1/3 szklanki
mąki pszennej* 1 łyżka
mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki
cukru* 1 łyżeczka
octu* 1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniabiszkopt do przekrojenia* 4
jajka* 2/3 szklanki
mąki pszennej* 1
budyń śmietankowy bez
cukru* 2/3 szklanki
cukru* 2 łyżeczki
octu* 2/3 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa migdałowa* 100 g
cukru kryształu* 2 łyżki
mleka* 2 łyżki płynnego
miodu* 100 g
masła* 200 g
płatków migdałowychmasa z
serka mascarpone* 1 mała
cytryna* 3 łyżeczki
żelatyny* 250 g
serka Mascarpone* 50 g
cukru pudru* 300 ml
śmietany kremówki* 1 puszka
mandarynek w
syropieSposób wykonania
biszkopt niskiOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, wsypać
cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a
cukier się rozpuści.Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać
żółtka do
białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.
biszkopt do przekrojeniaOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, wsypać
cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a
cukier się rozpuści.Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać
żółtka do
białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy
biszkopt jest upieczony.Upieczony
biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia.Zimny
biszkopt przekroić na dwa blaty.masa migdałowa
Cukier,
miód,
masło,
mleko-wymieszać, podgrzać, dodać
płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.Nieco przestudzoną masę rozsmarować na niskim
biszkopcie, przykryć jednym blatem i pozostawić do wystudzenia.

masa z
serka mascarponeŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Ser Mascarpone wymieszać z
sokiem z cytryny i
cukrem pudrem tak, aby
cukier całkowicie się rozpuścił.Następnie ubić
śmietanę kremówkę. Do
serka dodawać chłodną
żelatynę i mieszać aby dobrze się połączyła, następnie dodać
bitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
Mandarynki odsączyć z zalewy.Nasączyć
syropem mandarynkowym wierzch blatu położonego na
masie migdałowej, wyłożyć na niego połowę przygotowanej masy (dla ułatwienia warto wokół
biszkoptu założyć obręcz), następnie poukładać
mandarynki, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem uprzednio nasączonym
syropem mandarynkowym.Włożyć do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie przygotować drugą porcję masy z
serka mascarpone.Wyjąć tort z lodówki, zdjąć obręcz i przygotowanym kremem posmarować wierzch i boki
tortu.Dowolnie udekorować.

