ßßß Cookit - przepis na Tort migdałowy

Tort migdałowy

nazwa

Wykonanie

składniki
ciasto
* 6 białek
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 budynie śmietankowe
* 1/2 szklanki mielonych migdałów
* 1/3 szklanki oleju
masa śmietanowo-migdałowa
* 500 ml śmietany kremówki
* 5 łyżek cukru
* 3 łyżeczki żelatyny
* 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
* 100 g płatków migdałowych
krem budyniowy
* 400 ml mleka
* 1 budyń śmietankowy
* 1 łyżeczka mąki pszennej
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki cukru kryształu
* 250 g masła lub margaryny
* 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo
* barwniki spożywcze
* cukierki perełki
* likier amaretto
* plastyczna masa cukrowa tutaj
Sposób wykonania
ciasto
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.
Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.
Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min.
przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Po wyjęciu zostawić ciasto w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.
Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.
masa śmietanowo-migdałowa
Żelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.
Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.
Do żelatyny wlać 2-3 łyżki gorącej śmietany i rozpuścić, następnie wlać do śmietany i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (od czasu do czasu zamieszać), następnie wstawić do lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).
Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, ok. 5 min. dodać płatki migdałowe i wymieszać.
Ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć amaretto, wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, nasączyć, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, nasączyć ostatni blat, ułożyć na masie i delikatnie docisnąć.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
krem budyniowy
Budyń i mąki rozrobić w 1/2 szklanki mleka. resztę mleka zagotować z cukrem kryształem. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę pokojową.
Aby w kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.
Dowolnie ozdobić
Posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym i schłodzić ok. 3-4 godziny.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/10/tort-migdaowy.html