Wykonanie
składnikiciasto* 350 g
mąki pszennej typ 500* 180-200 ml
wody* 15 g
drożdży* 1 łyżeczka
cukru* 1 i 1/2 łyżeczki
soli* 1 czubata łyżeczka
oregano (suszonego) - można pominąć* 1 łyżka
oliwysos pomidorowy do posmarowania ciasta* 6 łyżeczek
koncentratu pomidorowego* 4 łyżeczki
wody* 2-3 łyżeczki
oliwy* 2 łyżeczki
oregano* 2-3 ząbki
czosnku*
sól,
pieprz,
papryka ostrasos pomidorowy do pizzy po upieczeniu* 1/2 słoiczka 200 ml
koncentratu pomidorowego* 60-70 ml
wody* 3 ząbki
czosnku* 2-3 łyżeczki
cukru*
bazylia,
oregano*
sól,
pieprz,
papryka ostra* 2-3 łyżeczki
jogurtu naturalnego* ulubione dodatki do pizzySposób wykonaniaCiasto
Drożdże włożyć do kubka, dodać
cukier, kilka łyżek
wody, łyżeczkę
mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać
drożdże,
sól,
wodę (nie wlewać od razu całej
wody),
olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, powinno ładnie odchodzić od dłoni, jeżeli nie dodać jeszcze nieco
mąki.Odstawić na 10 min. i ponownie wyrobić przez chwilę.Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie folią i odstawić na kolejne 10 min.Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć z lodówki na ok.2 godziny przed pieczeniem.(wystarcza na prostokątną pizzę 36/32 cm.)Przygotować sos do posmarowania pizzy.W kubku wymieszać
koncentrat pomidorowy,
wodę,
oliwę, przeciśnięty
czosnek i
oregano. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
papryką ostrą (niekoniecznie).Przygotować
sos pomidorowy na wierzch pizzy.W kubku wymieszać
koncentrat pomidorowy,
wodę, przeciśnięty
czosnek,
bazylię,
oregano i
cukier. Następnie doprawić do smaku
solą pieprzem i
papryką ostrą. Na koniec dodać
jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Podawać do pizzy.Ciasto nie wałkować tylko rozciągnąć na posypanym
mąką blacie lub dłońmi w powietrzu położyć na oliwionej blasze i dokończyć formowanie.Posmarować przygotowanym sosem do posmarowania pizzy, posypać
startym serem, na to dowolne składniki według uznania (
pieczarki kłaść surowe) i jeszcze trochę
startego sera.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, druga szyna od dołu i piec 20-25 min.Upieczoną pizzę pokroić i podać do niej przygotowany sos.
