Wykonanie
Często zadaję sobie pytanie : Co na obiad? Miało być spaghetti. Jednak w domu miałam jeszcze sporo
makaronu świderki. Postanowiłam go więc wykorzystać, a sos spaghetti trochę zmodyfikowałam. Wyszedł lepszy niż sądziłam ;)składniki: (na 3-4 osoby)500 g
mięsa mielonego (najlepiej z
kurczaka lub
indyka, mielonego samodzielnie)1 główka
brokułapomidory z puszkimałe opakowanie gęstego
jogurtupół opakowania
makaronu pełnoziarnistego (u mnie świderki)ząbek
czosnkusólpieprz czarny i
ziołowymajeranekoreganozioła prowansalskiewodaoliwa do smażenia
Mięso smażymy na odrobinie
oliwy, doprawiamy
solą i
pieprzem.Z główki
brokuła oddzielamy różyczki, siekamy drobno. Wrzucamy je do głębokiej patelni, zalewamy niedużą ilością
wody, przykrywamy i dusimy. Gdy
brokuły zmiękną dodajemy
pomidory i przeciśnięty przez praskę
czosnek, mieszamy i doprawiamy. Następnie dokładamy do sosu
jogurt, ponownie mieszamy. Dusimy całość do momentu aż większość
wody wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy usmażone wcześniej
mięso, najlepiej odsączone z nadmiaru
oliwy.W międzyczasie gotujemy
makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy układamy w głębokich talerzach. Na
makaron nakładamy sos i zajadamy :)