Wykonanie
Czy istnieje coś lepszego na obiad niż szpinak? Osobiście nie znalazłam jeszcze takiego produktu, więc stale eksperymentuję ze wspomnianą wcześniej
sałatą.Dziś ponownie zapiekanka szpinakowa, jednakże tym razem makaronowa z dodatkiem
pieczarek. Zachęcam do spróbowania.składniki: (na 3-4 osoby)450 g
szpinaku mrożonego4 średnie
pieczarki3/4 opakowania
makaronu pełnoziarnistego (najlepiej świderki)500 g
mięsa mielonego z
indyka lub
kurczaka (najlepiej mielić je samemu)opakowanie tartej
mozzarelli2 ząbki
czosnkuodrobina
oliwysólpieprz czarny i
ziołowymajeranekoreganoSzpinak rozmrażamy, odsączamy go dokładnie z nadmiaru
wody.
Mięso smażymy na odrobinie
oliwy, doprawiamy je
solą i
pieprzem. Dodajemy odsączony
szpinak i przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawiamy
majerankiem,
oregano i
pieprzem ziołowym. Przykrywamy patelnię i dusimy.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy je do zawartości patelni i całość dusimy jeszcze do momentu, gdy
pieczarki przestaną być surowe.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie go odcedzamy.W dużym garnku mieszamy ze sobą zawartość patelni,
makaron i 3/4 opakowania
mozarelli. Po wymieszaniu przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zapiekankę posypujemy resztą
sera i zapiekamy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy wyjąć danie i od razu je podawać.
Dziękuję wszystkim za odwiedzanie mojego bloga. Mam nadzieję, że przepisy na nim zamieszczane podobają się wam :)