Wykonanie
Przepis na
koperkową
Tradycyjna koperkowa z lanymi kluseczkami. Kilka prostych składników, a wychodzi nam bardzo fajna zupka. Polecam.Składniki:5 skrzydełek1
porpół
selera3 pęczki
koperku4 łyżki
masła5
jajek11 łyżek
mąki4 łyżki
śmietany1
cytrynasól i
pieprz1 łyżeczka
lubczyku suszonegoDo garnka wrzucamy umyte skrzydełka,
selera,
pora i
lubczyk, całość zalewamy 2,5 litra
wody. Gotujemy
bulion, aż skrzydełka będą miękkie, trwa to około 1 godziny. W tym czasie w drugim garnku rozgrzewamy
masło i dodajemy umyty i posiekany
koperek. Dusimy 5 minut cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż ugotuje się
bulion.Kiedy
bulion się ugotuje przelewamy go przez sito do garnka z uduszonym
koperkiem, wyciskamy
sok z cytryny i gotujemy razem 10 minut.
Śmietanę przykładamy do szklanki, dodajemy 3 łyżki zupy, mieszamy i wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Gotujemy 5 minut. W tym czasie przygotowujemy lane kluseczki. Do duzej miski wbijamy
jajka, dolewamy trzy łyżki
wody, doprawiamy szczyptą
soli i wszystko razem roztrzepujemy. Do tego dodajemy jeszcze 11 łyżek
mąki i mieszamy na gładką masę. Powoli dolewamy do zupy cały czas mieszając i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotowe.Podajemy z ugotowanym
jajkiem i ozdabiamy świeżym
koperkiem.Smacznego!