ßßß Cookit - przepis na Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

nazwa

Wykonanie

Przepis na koperkową
Tradycyjna koperkowa z lanymi kluseczkami. Kilka prostych składników, a wychodzi nam bardzo fajna zupka. Polecam.
Składniki:
5 skrzydełek
1 por
pół selera
3 pęczki koperku
4 łyżki masła
5 jajek
11 łyżek mąki
4 łyżki śmietany
1 cytryna
sól i pieprz
1 łyżeczka lubczyku suszonego
Do garnka wrzucamy umyte skrzydełka, selera, pora i lubczyk, całość zalewamy 2,5 litra wody. Gotujemy bulion, aż skrzydełka będą miękkie, trwa to około 1 godziny. W tym czasie w drugim garnku rozgrzewamy masło i dodajemy umyty i posiekany koperek. Dusimy 5 minut cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż ugotuje się bulion.
Kiedy bulion się ugotuje przelewamy go przez sito do garnka z uduszonym koperkiem, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy razem 10 minut. Śmietanę przykładamy do szklanki, dodajemy 3 łyżki zupy, mieszamy i wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Gotujemy 5 minut. W tym czasie przygotowujemy lane kluseczki. Do duzej miski wbijamy jajka, dolewamy trzy łyżki wody, doprawiamy szczyptą soli i wszystko razem roztrzepujemy. Do tego dodajemy jeszcze 11 łyżek mąki i mieszamy na gładką masę. Powoli dolewamy do zupy cały czas mieszając i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
Podajemy z ugotowanym jajkiem i ozdabiamy świeżym koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/11/zupa-koperkowa.html